Jakie wyposażenie jest niezbędne w food trucku? Lista must have

Wyposażenie w food trucku – wynajmijzmywarke.pl

Food trucki stały się czymś więcej niż modą ostatnich lat. Obecnie są solidnym modelem biznesowym, który z roku na rok rozwija się także w Polsce. Zdecydowałeś się na otworzenie takiego biznesu? Czas odpowiednio przygotować się do rozpoczęcia działalności. Podstawą jest dobre wyposażenie przyczepy gastronomicznej, które stanie się sercem małej gastronomii. Co jest niezbędne? Sprawdź!

Jakiej inwestycji wymaga food truck biznes?

Food truck to pojazd przystosowany do produkcji i serwowania szybkich posiłków, np. naturalnych hamburgerów, wykwintnych naleśników, soków owocowych, lodów, kurczaków z rożna czy frytek. Zazwyczaj takie przyczepy gastronomiczne mają charakter sezonowy. Maksymalny potencjał zainteresowania osiągają w weekendy, święta i wakacje – zwłaszcza w cieplejszych porach roku.

Przed otworzeniem działalności ważne jest sporządzenie biznesplanu. Musisz określić wymaganą kwotę inwestycji oraz oszacować miesięczne koszty stałe, m.in. pensje dla ewentualnych pracowników, zakup towaru, konserwację sprzętu lub opłaty za miejsca postojowe.

Nakłady inwestycyjne na własny biznes food truck obejmują:

  • dostosowany pojazd (nowy lub używany);
  • wyposażenie podstawowe (naczynia, sztućce, opakowania itp.);
  • sprzęt kuchenny (zmywarka, piekarnik, kuchenka, grill itp.);
  • system klimatyzacji;
  • oprogramowanie i sprzęt do wystawiania rachunków;
  • pozwolenia na prowadzenie działalności;
  • nieprzewidziane koszty.

Czytaj też: Mała gastronomia – jakie są koszty początkowe i stałe

Od czego zależy wyposażenie przyczepy gastronomicznej?

Zanim otworzysz działalność, musisz zadbać o swój food truck. Wyposażenie dostosowane do rodzaju prowadzonego biznesu to podstawa. Rynek spożywczy jest dość zróżnicowany, można wprowadzać innowacje i zaskakiwać klienta na wiele sposobów. Jednak najważniejsze jest oferowanie dobrego produktu, a do tego potrzebne jest odpowiednie zaplecze.

Food truck oferuje raczej ograniczoną przestrzeń, ale można zorganizować w nim małą kuchnię i serwować praktycznie wszystko. To właśnie od tego, jak bardzo zróżnicowane jedzenie będziesz serwować i czym chcesz przyciągać tłumy, zależy wyposażenie przyczepy gastronomicznej. Na przykład wyciskarka do soków będzie potrzebna tam, gdzie w menu znajdą się napoje ze świeżych owoców. Z kolei grill okaże się niezbędny do serwowania hamburgerów.

Jakie wyposażenie food trucków jest niezbędne?

Mimo konieczności dostosowania wnętrza przyczepy gastronomicznej do rodzaju serwowanego menu są też pozycje wyposażenia, których nie może zabraknąć.

Sprzęt do przechowywania żywności i przedmiotów osobistych:

  • lodówka,
  • zamrażarka,
  • szafy chłodnicze,
  • szafki lub szuflady,
  • szafa na odzież roboczą (fartuchy).

Nieodzowny jest również sprzęt techniczny, jak agregat prądotwórczy do napędzania całej „machiny” food trucka czy okap nad kuchenką do pochłaniania zapachów przygotowywanych potraw,

Wyposażenie stanowiska kuchennego też jest ważne – bez niego nie da się odpowiednio przygotować serwowanych potraw. Niezbędne są:

  • garnki i patelnie,
  • deski do krojenia, noże i inne przybory kuchenne,
  • akcesoria do serwowania potraw (np. pudełka, jednorazowe talerze, sztućce),
  • zlew – najlepiej dwukomorowy: do mycia rąk oraz do żywności,
  • zmywarka kompaktowa, która zmieści się w małej przestrzeni.
Kompaktowa zmywarka gastronomiczna Winterhalter – wynajmijzmywarke.pl
Niewielkich rozmiarów zmywarka GS 630 zmieści się nawet w małej przyczepie gastronomicznej. Mimo swojej kompaktowej budowy ma dużą moc, która pozwoli usunąć nawet uporczywe zabrudzenia z różnego typu naczyń.

Oczywiście wyposażenie stanowiska kuchennego food trucka powinno uwzględniać maszyny niezbędne do przygotowywania posiłków. Ich rodzaj jest uzależniony od rodzaju serwowanych dań. Przydatne mogą być takie urządzenia jak:

  • piekarnik,
  • kuchenka gazowa lub elektryczna,
  • czajnik,
  • płyta grillowa,
  • piec do pizzy,
  • opiekacz do zapiekanek,
  • frytkownica,
  • ekspres do kawy,
  • mikser planetarny i blender,
  • sokowirówka lub wyciskarka do owoców,
  • rożna na kurczaka lub na gyros,
  • prasa do hamburgerów.

Ważne jest też wyposażenie stanowiska do sprzedaży i wydawania:

  • blat roboczy,
  • szklane witryny,
  • chłodziarki,
  • kasa fiskalna,
  • pojemniki na sztućce, serwetki, słomki,
  • butelki z przyprawami.

To jest lista niezbędnych artykułów, ale w zależności od oferowanego jedzenia może się ona zmieniać.

Sprawdź też: HACCP w food trucku – wskazówki

Wyposażenie przyczep gastronomicznych – kupić czy wynająć?

O organizacji wyposażenia food trucka warto pomyśleć już na początku procesu zakładania biznesu. Musisz pamiętać, że tworzysz projekt profesjonalnej, a nie domowej kuchni. Produkcja na dużą skalę zawsze musi odbywać się przy użyciu wysokiej klasy sprzętu – tylko wtedy szybkość wydawania i jakość serwowanych potraw będą szły w parze.

Inwestycja w nowe urządzenia może nadwyrężyć przewidywany budżet. Alternatywą jest wynajem sprzętu, który pozwala zredukować koszty już na wstępnym etapie zakładania biznesu. Na przykład każda przyczepa gastronomiczna potrzebuje zmywarki. Jeśli ją wynajmiesz, ograniczysz wydatki jedynie do miesięcznej opłaty. Poza tym w tej cenie otrzymasz bezpłatny montaż, serwis przez cały okres najmu i doradztwo przy znalezieniu odpowiedniego sprzętu.

Zadowoleni klienci, którzy raz wypożyczyli u nas zmywarkę, chętnie wracają po kolejne urządzenia, gdy ich biznes rozwinie się na większą skalę. W naszym konfiguratorze możesz z łatwością wybrać idealny sprzęt do zmywania, który ułatwi Ci codzienną pracę w małej gastronomii.

Postaw na bezkompromisową czystość!
Bezpłatnie wyceń koszt najmu zmywarki przemysłowej dla Twojego lokalu

Zastanawiasz się, jaka zmywarka do naczyń gastronomiczna będzie dla Ciebie najlepsza? Chcesz dowiedzieć się więcej na temat finansowania wynajmu lub ogólnej higieny i środków myjących? A może potrzebujesz porady w rozplanowaniu kuchni i zorganizowaniu procesu zmywania? Jesteśmy gotowi, by odpowiedzieć na Twoje pytania! Zostaw dane, a nasi eksperci skontaktują się z Tobą, by jak najlepiej przedstawić Ci zmywarki przemysłowe do naczyń. Jesteśmy przekonani, że już po krótkiej rozmowie dokonasz właściwego dla siebie wyboru.

Posiadamy także odpowiednią chemię do zmywarek! Każda zmywarka Winterhalter do perfekcyjnych efektów zmywania potrzebuje właściwie dobranej chemii. Do naszych zmywarek zalecamy stosowanie dedykowanych środków myjących i nabłyszczających Winterhalter. Gwarantują one doskonałe rezultaty zmywania, pielęgnując przy tym urządzenie. Co więcej, są one niezwykle ekonomiczne w użyciu – dzięki nim każda zmywarka gastronomiczna uniwersalna oraz dedykowana pracuje ze zwiększoną wydajnością, dbając o Twoje oszczędności.

Napisz do nas!
Z przyjemnością porozmawiamy o Twoim zmywaniu! Doradzimy wybór odpowiedniego sprzętu oraz przygotujemy wycenę
* Pola wymagane