Kucharze pracujący w nowoczesnej profesjonalnie wyposażenie kuchni gastronomicznej

Wyposażenie kuchni gastronomicznej – lista koniecznych sprzętów

22 czerwca 2020, 16:50

Wyposażenie gastronomii – od czego zacząć?

Otwierasz bar lub restaurację? Przed Tobą wiele wyzwań, a wśród nich wyposażenie kuchni gastronomicznej w konieczne urządzenia. To właśnie kuchnia jest sercem Twojego lokalu, a od jakości sprzętu, który wybierzesz, zależy zarówno poziom serwowanych dań, jak i szybkość obsługi. Zobacz, co musi się znaleźć na Twojej liście must-have.

 

Na znalezienie odpowiedniego wyposażenia gastronomii potrzebujesz nie tylko odpowiednich środków finansowych, ale i planu. Inwestujesz w urządzenia, od których w dużej mierze zależy sukces Twojego biznesu. Sam rozumiesz, że tutaj nie ma wielkiej przestrzeni na kompromisy czy chybione decyzje.

Zanim więc przystąpisz do konkretnych zakupów, odpowiedz sobie na trzy pytania, by zwiększyć swoje szanse na trafny wybór.

 

1. Jaki jest profil mojego lokalu?

To jasne, że wyposażenie kuchni gastronomicznej będzie inne w pizzerii, inne w restauracji serwującej bogaty wybór dań kuchni europejskiej, a jeszcze inne w barze z kebabem czy zupą ramen. Już sam typ kuchni determinuje dobór urządzeń, choć opieranie się wyłącznie na tej danej może okazać się niewystarczające. Dlatego na etapie kompletowania sprzętów do restauracji dobrze jest już wiedzieć, co konkretnie będzie się gotować i z wykorzystaniem jakich technik. Przykładowo, jeżeli zamierzasz tworzyć klasyczne dania kuchni polskiej, profesjonalny sprzęt gastronomiczny do gotowania metodą sous-vide nie będzie Ci potrzebny na samym początku. Możesz o nim pomyśleć na kolejnych etapach inwestycji, kiedy będziesz rozszerzać menu. Za to pewnie przydadzą się kotły warzelne, jeśli planujesz serwować gościom zupy.

 

2. Ilu gości dziennie planuję obsługiwać?

Ile stolików znajdzie się w Twoim lokalu? Ile dań zamierzasz (maksymalnie) wydawać w ciągu godziny? Odpowiednio dobrany sprzęt gastronomiczny będzie sprzyjał szybkiej obsłudze. Przykładowo piec konwekcyjny może przyspieszyć obróbkę termiczną dań, a profesjonalna zmywarka o odpowiedniej przepustowości sprawi, że nigdy nie zabraknie Ci czystych naczyń.

 

3. Jaki jest mój budżet?

Suma pieniędzy, jaką dysponujesz na urządzenia dla gastronomii, jest nie bez znaczenia dla podejmowanych przez Ciebie decyzji. To naturalne, że skłaniasz się ku ekonomicznym wyborom. Pamiętaj jednak, że inwestycja w tańszy sprzęt, a co za tym idzie słabszej jakości, nie jest dobrym kierunkiem działania. Mała wydajność pracy maszyn lub ich awaryjność wcześniej czy później przełożą się na gorszy smak potraw i obniżenie standardów obsługi klienta. A to może być prosta droga do gastronomicznej klapy. Dlatego dobrą alternatywą dla zakupu sprzętu jest jego wynajem na korzystnych zasadach.

Załadowana profesjonalna zmywarka gastronomiczna w restauracji

Zmywarka jest niezbędnym elementem wyposażenia lokalu gastronomicznego. Dobrym rozwiązaniem może się okazać jej wynajęcie.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej – lista podstawowych sprzętów

Już wiesz mniej więcej, czego potrzebujesz? Teraz czas więc spojrzeć na listę sprzętów, które znajdują się na wyposażeniu większości lokali. O jakie maszyny i urządzenia gastronomiczne chodzi?

  • piec

Niezbędny zarówno do przygotowywania dań „od zera”, jak również do ich odgrzewania. Najlepszym rozwiązaniem jest inwestycja w najbardziej wszechstronny piec konwekcyjno-parowy. To urządzenie, które da Ci precyzyjną kontrolę nad temperaturą, ale i nad poziomem wilgotności w komorze pieczenia. Dzięki temu powstające dania będą nie tylko idealnie wypieczone, ale i soczyste.  Dodatkowo pozwoli przygotowywać kilka różnych potraw jednocześnie, bez ryzyka, że ich aromaty wzajemnie się przenikną, jeśli zdecydujesz się na piec z funkcją wysysania tłuszczu z powietrza w komorze. To sprzęt kuchenny do restauracji przez wielkie “R”!

  • urządzenia do smażenia w gastronomii

W branży określa się je mianem aparatów do smażenia. Poza standardowymi, takimi jak patelnie, może się przydać specjalistyczny sprzęt do smażenia beztłuszczowego (płyty typu griddle) i na głębokim tłuszczu (frytownice). Odpowiednio używany, z olejem wysokiej jakości (a nie z fryturą, której zapach będzie się rozchodzić po całym lokalu), przyspieszy proces przygotowywania mięsa, ryb czy warzywnych dodatków.

  • profesjonalne urządzenia do gotowania

Tutaj wyróżniamy przede wszystkim kotły gastronomiczne (warzelne) i steamery. Te pierwsze przydadzą się zwłaszcza w lokalach, które serwują potrawy płynne, np. tak popularnych obecnie barach ramen. Steamery z kolei służą do gotowania na parze – potrawy są ogrzewane parą wodną pod wysokim ciśnieniem, dzięki temu skraca się czas ich przygotowania, a dania zachowują jędrność i tracą mniej składników odżywczych w porównaniu z konwencjonalnym gotowanie w wodzie.

  • robot kuchenny gastronomiczny

Najlepiej planetarny, z szeroką gamą akcesoriów i przystawek, które umożliwią Ci m.in. mieszanie ciasta, tworzenie różnego rodzaju past, blendowanie i wykonywanie innych niezbędnych czynności.

  • szafy chłodnicze i mroźnicze

Dzięki ich obecności przedłużysz trwałość składników oraz gotowych dań. Warto wybrać urządzenia z kilkoma strefami temperaturowymi, szerokimi półkami oraz możliwością precyzyjnego sterowania pracą.

  • zmywarka gastronomiczna

A najlepiej kilka oddzielnych urządzeń, tak aby móc sprawnie i efektywnie oddzielnie domywać szkło gastronomiczne, talerze i sztućce oraz tłuste garnki czy blachy.

 

To Cię może zainteresować: Dlaczego uniwersalna zmywarka gastronomiczna nie istnieje… >>

 

Do tego przyda się również drobny sprzęt gastronomiczny, np. blender, szatkownica do warzyw, krajalnica i wiele innych – zgodnie z potrzebami Twojego lokalu.

 

Czy opłaca się wynajmować wyposażenie dla gastronomii?

Nawet jeśli stać Cię na naprawdę duży jednorazowy wydatek na wyposażenie kuchni gastronomicznej, zastanów się, czy na pewno warto zamrażać kapitał w sprzęcie. Wśród restauratorów coraz większą popularnością cieszy się oferta wynajmu urządzeń gastronomicznych.

Jak to działa? W większości przypadków masz do czynienia z ofertą leasingową, co oznacza, że de facto płacisz raty za sprzęt, a pod koniec umowy jesteś zobligowany do jego wykupu. Z jednej strony to pozwala rozłożyć płatność na mniejsze sumy, z drugiej jednak sprawia, że po kilku latach zostajesz z wyeksploatowanymi maszynami, które mogą wymagać wymiany. Dlatego warto poszukać oferty wynajmu bez obowiązku wykupienia sprzętu.

Właśnie taka propozycja dzierżawy jest dostępna w naszym serwisie. Dzięki temu za cenę stosunkowo niewielkiego, stałego i przewidywalnego wydatku uzyskujesz:

  • dostęp do sprzętu światowej klasy – pod koniec umowy najmu możesz je zawsze wymienić na nowsze modele,
  • pełną obsługę serwisową i sprzęt zastępczy w razie awarii,
  • możliwość podpisania umowy najmu na optymalny dla siebie okres.

 

Aby dowiedzieć się więcej na temat tego rozwiązania, skontaktuj się z naszymi ekspertami.


Tagi:, , , , , , ,

Kategorie: