Aranżacja sklepu mięsnego wymaga odpowiedniego przygotowania, a każdy detal, od sprzętu po wystrój wnętrza, ma znaczenie zarówno dla komfortu pracy, jak i satysfakcji klientów. W takim miejscu należy zadbać nie tylko o urządzenia do przechowywania, porcjowania czy pakowania mięsa, ale także o odpowiednio stworzone meble do sklepu mięsnego. Nie można również pominąć zaplecza sanitarnego, które pozwoli zachować w sklepie higieniczną czystość. Zadbaj o to, aby Twój sklep był w pełni wyposażony, spełniając wszystkie wymagania branży mięsnej. Poznaj 5 niezbędnych elementów, które uczynią Twój biznes profesjonalnym i efektywnym.
Sklep mięsny – wyposażenie dopasowane do jego funkcji
Aranżacja sklepu mięsnego powinna być przede wszystkim uzależniona od specyfiki jego działalności. Punkty sprzedaży takich produktów mogą działać na różnych zasadach, czyli:
- oferować wyłącznie pakowane przetwory mięsne,
- sprzedawać także mięso w kawałkach z możliwością jego pokrojenia, zmielenia, stekowania i zapakowania, na przykład próżniowo,
- zapewniać dodatkowe usługi, na przykład podgrzewanie wędlin na miejscu, pieczenie kurczaka na rożnie.
Kompleksowe wyposażenie do sklepu mięsnego musi zatem uwzględniać to, w jakiej formie działa punkt sprzedaży i jakie ma potrzeby. Najłatwiej urządzić pierwszy rodzaj obiektu, czyli taki, który oferuje jedynie pakowane wyroby. Tego typu sklep mięsny nie wymaga wtedy od właściciela zakupu specjalistycznego sprzętu, takiego jak maszynki do mielenia mięsa, krajalnice gastronomiczne czy kloce masarskie.
Trzeba jednak pamiętać, że im szerszy asortyment sklepu tym większe będzie zainteresowanie klientów jego ofertą. Dlatego też większość sklepów mięsnych oferuje sprzedaż świeżych produktów na wagę, np. mięso w kawałkach. W tym przypadku należy mieć na uwadze, że taki punkt sprzedaży będzie wymagać bardziej zaawansowanego wyposażenia sklepu mięsnego.
Przeczytaj: Zmywarka jako element wyposażenia sklepu spożywczego – zbędny wydatek czy konieczność? Odpowiadamy
Profesjonalne wyposażenie sklepów mięsnych
Wyposażenie sklepu mięsnego, który oferuje produkty spożywcze ważone i pakowane na miejscu, wymaga zakupu dość dużej liczby elementów. Są to zarówno meble do sklepu mięsnego, maszyny, jak i dodatkowe akcesoria, takie jak noże rzeźnicze czy deski do krojenia. Nie można także pominąć zakupu wagi i kasy fiskalnej. Trzeba też zadbać o wygospodarowanie miejsca do mycia, które jest konieczne w każdym sklepie mięsnym.
Na profesjonalne wyposażenie sklepu mięsnego składają się:
- lady chłodnicze, szafy chłodnicze, zamrażarki,
- krajalnice, maszyny do mielenia mięsa, stekownice, urządzenia porcjujące,
- zmywarki gastronomiczne,
- noże rzeźnicze, kloce masarskie, topory,
- pojemniki plastikowe i nierdzewne,
- wagi,
- kasy fiskalne,
- maszyny pakujące.
Dowiedz się też: Aranżacja małego sklepu spożywczego – 3 rzeczy, o których warto pamiętać

5 elementów wyposażenia sklepu mięsnego
Sprawdź, jakich 5 elementów wyposażenia sklepu mięsnego nie może zabraknąć w Twoim punkcie sprzedaży.
1. Urządzenia chłodnicze
Jest to konieczne wyposażenie sklepu mięsnego, aby móc przechowywać mięso w odpowiednich warunkach. Możesz wyposażyć się w sprzęt tj. lodówki lub kupić także zamrażarki – w zależności od potrzeb. Popularnym rozwiązaniem jest wykorzystywanie lad i witryn chłodniczych.
Takie urządzenia nie tylko zapewniają odpowiednie warunki do przechowywania mięsa, ale przede wszystkim umożliwiają jego prezentację klientom, co w sklepie mięsnym jest bardzo ważne. Konsumenci zwykle najpierw dokładnie oglądają dostępny asortyment, a następnie decydują się na zakup konkretnego kawałka mięsa lub wędliny.
2. Noże do krojenia
To niezwykle ważny element wyposażenia sklepu mięsnego. Weź pod uwagę, że mięso kroi się w takich miejscach setki razy w ciągu dnia. Noże muszą być zatem odpowiednio ostre, wytrzymałe i niepodatne na degradację, na przykład rdzewienie.
Im lepsze noże kupisz, tym wygodniejsza i bezpieczniejsza będzie praca Twojego personelu. Przełoży się to również na szybkość pracy i jej efekty – równo odcięte kawałki mięsa, bez postrzępionych krawędzi, które mogłyby zniechęcić klientów. Noże rzeźnicze wykonane ze stali nierdzewnej to podstawa w każdym profesjonalnym sklepie mięsnym.
3. Maszynki do mięsa i stekownice
Warto postawić na wyposażenie sklepu mięsnego, który poszerzy jego funkcjonalność. Klienci coraz częściej wybierają i są skłonni do składania zamówień w punktach, które zapewniają mielenie i stekowanie mięsa na miejscu. To oszczędza ich czas i wysiłek poświęcony na przyrządzanie potraw w domu.
Dzięki maszynkom do mielenia i stekownicom z pewnością zwiększysz funkcjonalność swojego sklepu. Maszynki do mielenia mięsa są przeznaczone do szybkiej i efektywnej jego obróbki, co oszczędza czas i wysiłek klientów. Ponadto daje również możliwość zaoferowania świeżych, gotowych do obróbki produktów. Im więcej możliwości obróbki produktów zagwarantujesz klientom, tym większą popularnością będzie się cieszyć Twój sklep mięsny.
4. Kasa fiskalna i waga
To podstawowe i absolutnie konieczne wyposażenie sklepów mięsnych. Kasa fiskalna to wymóg formalny – jest potrzebna do rejestrowania sprzedaży dla celów podatkowych. Jej brak może Cię narazić na surowe kary.
Z kolei waga jest konieczna do precyzyjnego ważenia mięsa sprzedawanego na wagę. Warto wybrać model, który można połączyć z kasą, aby przyspieszyć dokonywanie transakcji i zyskać wygodę obsługi klientów.
5. Zmywarka z funkcją wyparzania
Aranżacja sklepu mięsnego wymaga wygospodarowania miejsca służącego do dbania o czystość wyposażenia. To kluczowe w miejscu, gdzie poddaje się obróbce produkty spożywcze. Dzięki dobrej jakości zmywarce gastronomicznej, najlepiej z funkcją wyparzania, szybko, a przede wszystkim bardzo dokładnie, umyjesz akcesoria, które wykorzystujesz podczas pracy.
Urządzenie należy dobrać pod względem wielkości, aby zmieściły się do niego pojemniki GN i tace, na których przechowuje się mięso. Powinno być także odpowiednio wydajne.
Jeśli nie chcesz kupować zmywarki na własność, możesz ją wynająć na korzystnych warunkach. To świetna opcja nie tylko dla osób, które dopiero planują otwarcie sklepu mięsnego.Chcesz dowiedzieć się więcej na temat wyposażenia dla gastronomii i punktów sprzedaży? Zapraszamy do lektury artykułów na naszym blogu.