Wyposażenie sklepu mięsnego – 5 sprzętów, które trzeba mieć

Sklep mięsny z nowoczesnym wyposażeniem

Aranżacja sklepu mięsnego wymaga dość sporych nakładów finansowych. W takim miejscu należy zadbać o wiele urządzeń różnego typu – zarówno do przechowywania, jak i do porcjowania czy pakowania mięsa. Nie można również pominąć zaplecza sanitarnego, które pozwoli zachować w sklepie higieniczną czystość. Zobacz, jakich 5 elementów nie może zabraknąć na wyposażeniu sklepu mięsnego. 

Sklep mięsny – wyposażenie dopasowane do jego funkcji

Aranżacja sklepu mięsnego musi być przede wszystkim uzależniona od specyfiki jego działalności. Punkty sprzedaży takich produktów mogą działać na różnych zasadach, czyli:

  • oferować wyłącznie pakowane przetwory mięsne, 
  • sprzedawać także mięso w kawałkach z możliwością jego pokrojenia, zmielenia, stekowania i zapakowania, na przykład próżniowo,
  • zapewniać dodatkowe usługi, na przykład podgrzewanie wędlin na miejscu, pieczenie kurczaka na rożnie.

Wyposażenie do sklepu mięsnego musi zatem uwzględniać to, w jakiej formie działa punkt sprzedaży i jakie ma potrzeby. Najłatwiej urządzić pierwszy rodzaj obiektu, czyli taki, który oferuje jedynie pakowane wyroby. Jeśli mięso nie jest dzielone na miejscu, nie trzeba kupować wagi, noży rzeźniczych, desek lub kloców do krojenia, maszynek do mielenia czy stekownic

Trzeba jednak pamiętać, że im szerszy asortyment sklepu mięsnego, tym większe będzie zainteresowanie klientów jego ofertą. Dlatego większość punktów sprzedaży tego typu dostarcza również mięso w kawałkach, które klienci mogą kupić na wagę. 

Przeczytaj: Zmywarka jako element wyposażenia sklepu spożywczego – zbędny wydatek czy konieczność? Odpowiadamy

Podstawowe wyposażenie sklepu mięsnego

Aranżacja sklepu mięsnego, który oferuje produkty ważone i pakowane na miejscu, wymaga zakupu dość dużej liczby elementów. To zarówno meble, maszyny, jak i dodatkowe akcesoria, takie jak noże czy deski do krojenia. Nie można także pominąć zakupu wagi i kasy fiskalnej. Trzeba też zadbać o wygospodarowanie miejsca do mycia – jest ono konieczne w takich miejscach

Na podstawowe wyposażenie sklepu mięsnego składają się:

  • lady, szafy chłodnicze, zamrażarki,
  • krajalnice, maszyny do mielenia mięsa, stekownice, urządzenia porcjujące,
  • zmywarki,
  • noże rzeźnicze, kloce, topory,
  • pojemniki plastikowe i nierdzewne,
  • wagi,
  • kasy fiskalne,
  • maszyny pakujące,

Przyjrzyj się specyfice najważniejszych elementów wyposażenia. 

Dowiedz się też: Aranżacja małego sklepu spożywczego – 3 rzeczy, o których warto pamiętać

 Mężczyzna za ladą chłodniczą w sklepie mięsnym
Wyposażenie sklepu mięsnego to przede wszystkim lady chłodnicze, lodówki i zamrażarki. Jednak warto zadbać także o pozostałe elementy, które ułatwią i usprawnią pracę w takim miejscu.

5 elementów aranżacji sklepu mięsnego

Sprawdź, jakich 5 elementów wyposażenia sklepu mięsnego nie może zabraknąć w Twoim punkcie sprzedaży.

  1. Urządzenia chłodnicze

Są konieczne, aby przechowywać mięso w odpowiednich warunkach. Możesz wyposażyć się tylko w lodówki lub kupić także zamrażarki – w zależności od potrzeb. Popularnym rozwiązaniem jest wykorzystywanie lad i witryn chłodniczych. 

Takie urządzenia nie tylko zapewniają odpowiednie warunki do przechowywania mięsa, ale przede wszystkim umożliwiają jego prezentację klientom. W sklepach mięsnych jest to bardzo ważne. Konsumenci zwykle najpierw dokładnie oglądają dostępny asortyment, a następnie decydują się na zakup konkretnego kawałka mięsa lub wędliny. 

  1. Noże do krojenia

To niezwykle ważny element wyposażenia sklepu mięsnego. Weź pod uwagę, że mięso kroi się w takich miejscach setki razy w ciągu dnia. Noże muszą być zatem odpowiednio ostre, wytrzymałe i niepodatne na degradację, na przykład rdzewienie. 

Im lepsze noże kupisz, tym wygodniejsza i bezpieczniejsza będzie praca Twojego personelu. Przełoży się to również na szybkość pracy i jej efekty – równo odcięte kawałki mięsa, bez postrzępionych krawędzi, które mogłyby zniechęcić klientów. 

  1. Maszynki do mięsa i stekownice

Warto postawić na aranżację sklepu mięsnego, która poszerzy jego funkcjonalność. Konsumenci coraz częściej wybierają punkty, które zapewniają mielenie i stekowanie mięsa na miejscu. To oszczędza ich czas i wysiłek poświęcony na przyrządzanie potraw.

Im więcej możliwości obróbki produktów zagwarantujesz klientom, tym większą popularnością będzie się cieszyć Twój sklep.

  1. Kasa fiskalna i waga

To absolutna konieczność na wyposażeniu sklepu mięsnego. Kasa fiskalna to wymóg formalny – jest potrzebna do rejestrowania sprzedaży dla celów podatkowych. Jej brak może Cię narazić na surowe kary.

Waga także jest konieczna, aby prowadzić sprzedaż mięsa w kawałkach. Warto wybrać model, który można połączyć z kasą, aby przyspieszyć dokonywanie transakcji i zyskać wygodę obsługi klientów. 

  1. Zmywarka z funkcją wyparzania

Aranżacja sklepu mięsnego wymaga wygospodarowania miejsca służącego do dbania o czystość wyposażenia. To kluczowe w miejscu, gdzie poddaje się obróbce produkty spożywcze. Dzięki dobrej jakości zmywarce gastronomicznej, najlepiej z funkcją wyparzania, szybko, a przede wszystkim bardzo dokładnie, umyjesz akcesoria, które wykorzystujesz podczas pracy.

Urządzenie należy dobrać pod względem wielkości, aby zmieściły się do niego pojemniki GN i tace, na których przechowuje się mięso. Powinno być także odpowiednio wydajne. 

Jeśli nie chcesz kupować zmywarki na własność, możesz ją wynająć na korzystnych warunkach. To świetna opcja nie tylko dla osób, które dopiero planują otwarcie sklepu mięsnego.Chcesz dowiedzieć się więcej na temat wyposażenia dla gastronomii i punktów sprzedaży? Zapraszamy do lektury artykułów na naszym blogu.

Postaw na bezkompromisową czystość!
Bezpłatnie wyceń koszt najmu zmywarki przemysłowej dla Twojego lokalu

Zastanawiasz się, jaka zmywarka do naczyń gastronomiczna będzie dla Ciebie najlepsza? Chcesz dowiedzieć się więcej na temat finansowania wynajmu lub ogólnej higieny i środków myjących? A może potrzebujesz porady w rozplanowaniu kuchni i zorganizowaniu procesu zmywania? Jesteśmy gotowi, by odpowiedzieć na Twoje pytania! Zostaw dane, a nasi eksperci skontaktują się z Tobą, by jak najlepiej przedstawić Ci zmywarki przemysłowe do naczyń. Jesteśmy przekonani, że już po krótkiej rozmowie dokonasz właściwego dla siebie wyboru.

Posiadamy także odpowiednią chemię do zmywarek! Każda zmywarka Winterhalter do perfekcyjnych efektów zmywania potrzebuje właściwie dobranej chemii. Do naszych zmywarek zalecamy stosowanie dedykowanych środków myjących i nabłyszczających Winterhalter. Gwarantują one doskonałe rezultaty zmywania, pielęgnując przy tym urządzenie. Co więcej, są one niezwykle ekonomiczne w użyciu – dzięki nim każda zmywarka gastronomiczna uniwersalna oraz dedykowana pracuje ze zwiększoną wydajnością, dbając o Twoje oszczędności.

Napisz do nas!
Z przyjemnością porozmawiamy o Twoim zmywaniu! Doradzimy wybór odpowiedniego sprzętu oraz przygotujemy wycenę
* Pola wymagane