Zmywarka kapturowa to urządzenie niezbędne w wielu profesjonalnych kuchniach. Idealnie nadaje się do szybkiego i dokładnego czyszczenia większych naczyń, pojemników GN, garnków, tac czy blach. Bardzo istotny jest prawidłowy wybór modelu dostosowanego do konkretnych potrzeb. Co ważne, wcale nie musisz go kupować! Sprawdź, co się bardziej opłaca – zakup, leasing, a może wynajem zmywarek kapturowych?
Zmywarka kapturowa – zakup nowego sprzętu
Przy wyposażaniu lokalu gastronomicznego najbardziej intuicyjną opcją jest zakup wszelkiej maści sprzętu – chłodziarek, zmywarek, kuchni itd. Kiedyś było to w zasadzie jedyne rozwiązanie. W związku z tym chcąc prowadzić profesjonalną kuchnię, trzeba było zainwestować. Dziś sama zmywarka kapturowa to niemały koszt – od 10 do nawet 50 tys. zł. Decydując się na jej zakup, trzeba więc dysponować gotówką. To oczywiście największa wada zakupu, szczególnie że w gastronomii nigdy nie można być pewnym sukcesu. Może się zdarzyć, że lokal po prostu „nie wypali” lub rozmaite wydarzenia zastopują jego rozwój, a Ty zostaniesz jedynie z lokalem wyposażonym w wartościowy, choć już nieco zużyty sprzęt. Nie można również zapominać, że zakup to wbrew pozorom nie jednorazowy wydatek. Każde urządzenie trzeba bowiem serwisować. Zmywarki kapturowe są co prawda przystosowane do intensywnej eksploatacji, ale awaria zawsze może się przytrafić, generując dodatkowe wydatki. Korzyść z zakupu nowej zmywarki jest natomiast taka, że jest ona objęta kilkuletnią gwarancją i ewentualne koszty naprawy zaczyna generować dopiero po upłynięciu tego okresu.
Zmywarka używana – czy warto ją kupić?
Warto wspomnieć tutaj o innym godnym rozważenia rozwiązaniu – zakupie używanego sprzętu. Używane zmywarki zwykle są sporo tańsze od swoich nowych odpowiedników, a często wcale nie są wiekowe. Jest to z całą pewnością sposób na pewne oszczędności i metoda dla tych, którzy nie chcą zbyt wiele inwestować na starcie działalności gastronomicznej. Nie jest to jednak rozwiązanie pozbawione wad. Zmywarka używana jest już częściowo wyeksploatowana, co może prowadzić do częstszych awarii i zwiększyć koszty serwisowania. Zwykle nie obejmuje jej już gwarancja, dlatego trzeba się liczyć z dodatkowymi, kosztami obsługi i naprawy. W skrócie – używana zmywarka może się opłacić, jeśli znajdziesz naprawdę atrakcyjną ofertę jej zakupu. Zawsze stanowi jednak pewne ryzyko.
Zmywarka kapturowa w leasingu – czy warto?
Osoby nieprzekonane do zakupu sprzętu gastronomicznego lub nie dysponujące pokaźnymi środkami może zainteresować leasing. Obecnie jest to coraz częściej wykorzystywana metoda finansowania w przypadku profesjonalnego wyposażenia przemysłowego, również w gastronomii. Koszty związane z leasingiem są zdecydowanie niższe niż w przypadku zakupu. Wymaga on wniesienia opłaty wstępnej (zwykle 10% wartości sprzętu), a następnie uiszczania stałych miesięcznych rat. Formalnie zmywarka kapturowa należy do leasingobiorcy dopiero po zakończeniu okresu leasingu i wykupieniu urządzenia. Musi on jednak ponosić wszelkie koszty jej użytkowania. Nie może dokonywać odpisów amortyzacyjnych, ale wysokość raty leasingu oraz opłat eksploatacyjnych może wrzucić w koszty prowadzonej działalności. To rozwiązanie dla tych, którzy chcieliby mieć własny sprzęt w kuchni, ale nie są gotowi na poniesienie dużych kosztów na starcie przedsięwzięcia.
Wynajem sprzętu gastronomicznego – zmywarka kapturowa
Szukając profesjonalnego sprzętu gastronomicznego można skorzystać z jeszcze jednego rozwiązania – wynajmu długoterminowego. To rozwiązanie staje się coraz popularniejsze. Wszystko dlatego, że wynajem ma naprawdę sporo zalet. Dużym atutem są w tym przypadku całkowicie przewidywalne i równomiernie rozłożone koszty. W Wynajmijzmywarke.pl wynajem wiąże się bowiem jedynie ze stałą, miesięczną opłatą – zwykle niższą niż w przypadku leasingu. Nie są też potrzebne żadne dodatkowe depozyty.
Wynajem sprzętu gastronomicznego jest opłacalny również ze względu na zakres usług, jakie obejmuje. Podczas obowiązywania okresu najmu zmywarka kapturowa formalnie pozostaje własnością firmy, która udostępnia ją na wynajem. W związku z tym to właśnie do niej należy obowiązek pokrywania kosztów związanych z serwisem. Oznacza to, że wynajem jest usługą typu „wszystko w jednym” – w ramach stałej miesięcznej opłaty wynajmujący ma zapewniony dostęp do sprawnego urządzenia i nie musi się martwić o ewentualne awarie czy też związane z nimi koszty napraw.
Serwisowanie i naprawa zmywarki są zawarte w cenie wynajmu. W razie konieczności dokonania zaawansowanych, zajmujących więcej czasu prac, wynajmujący otrzymuje urządzenie zastępcze. Wynajem sprzętu gastronomicznego daje więc pewność i spokój oraz zapewnia ciągły dostęp do potrzebnych urządzeń, bez względu na okoliczności. Czy to się opłaca? Dużo zależy od indywidualnej sytuacji, ale z całą pewnością warto rozważyć to rozwiązanie.
Chcesz dowiedzieć się więcej? Skontaktuj się z nami i uzyskaj wszelkie informacje na temat wynajmu zmywarek oraz poradę dotyczącą wyboru właściwego urządzenia dla Twojego biznesu.