Efektywne zmywanie w lokalu gastronomicznym to konieczność. Zmywarka gastronomiczna dba o to, by nigdy nie zabrakło naczyń czy sztućców dla gości. Jest również bardzo ważnym ogniwem dla zachowania idealnej higieny, bowiem nie tylko dokładnie myje, ale również wyparza zastawę stołową. Musi być idealnie dobrana do konkretnego przeznaczenia i obciążenia lokalu – tylko wtedy dobrze spełni swoją rolę. Dowiedz się, jaka zmywarka do kawiarni będzie najlepsza i na jakiej podstawie dokonywać wyboru.
5 pytań, które pomogą Ci właściwie wybrać
Zmywarka w gastronomii często jest niedoceniana. Jest oczywiście niezbędna do prowadzenia działalności i sprawnej pracy w kuchni, ale mało kto zastanawia się nad jej możliwościami czy parametrami. Wystarczy jednak choć raz wybrać niewłaściwe urządzenie, by przekonać się, jak ważna jest dobra zmywarka do kawiarni. Co przez to rozumieć? Urządzenie powinno być przede wszystkim idealnie dopasowane do potrzeb, funkcjonalne, szybkie i oszczędne. Jak wybrać właściwy sprzęt do kawiarni? Zadaj sobie kilka pytań na temat tego, czego potrzebujesz!
1. Zmywarka do kawiarni – jaki rodzaj?
Wybór wśród zmywarek gastronomicznych jest znacznie większy niż w przypadku urządzeń domowych. Wszystkie sprzęty montowane w domach są uniwersalne – oznacza to, że można w nich myć dowolne naczynia oraz sztućce. W przypadku profesjonalnego zastosowania nie jest to takie proste. W zamian za to urządzenia do kawiarni mogą być jednak idealnie dostosowane do potrzeb.
Wyróżniamy trzy główne typy zmywarek gastronomicznych. Są to:
- zmywarka do szkła – stosująca szybkie i dosyć delikatne cykle mycia, idealna do każdego miejsca zużywającego duże ilości szkła;
- zmywarka do garnków – stosująca wysokie temperatury i silny strumień wody pozwalający na efektywne czyszczenie garnków, blach, pojemników GN i podobnych naczyń;
- zmywarki uniwersalne – pod względem zastosowania zbliżone do tych domowych, służące przede wszystkim do mycia zastawy stołowej i sztućców, często ze specjalnymi programami do garnków lub szkła.
Jaka zmywarka do kawiarni będzie najlepsza? Musisz sam ocenić, jakiego typu naczyń będziesz zużywać najwięcej i na tej podstawie dokonać wyboru. Najczęściej właściciele kawiarni wybierają urządzenia uniwersalne, najlepiej oferujące kilka programów pracy. W większej kawiarni z rozbudowaną ofertą barową może się również przydać dodatkowa zmywarka gastronomiczna do szkła, np. typu podblatowego, pozwalająca szybko i skutecznie czyścić szklanki, kieliszki czy pokale do piwa.
2. Jaka wielkość urządzenia do kawiarni?
Bardzo ważnym czynnikiem jest też wielkość zmywarki do kawiarni. W pierwszej kolejności należy przyjrzeć się pojemności. Zbyt mała będzie powodować nawarstwianie się brudnych naczyń i może powodować problemy w realizowaniu zamówień. Zbyt pojemny sprzęt do kawiarni również nie jest jednak dobrym rozwiązaniem. Wówczas trzeba będzie albo długo czekać na jego zapełnienie, albo uruchamiać jedynie częściowo pełne urządzenie, co wpłynie na niepotrzebne zwiększenie zużycia energii i wody.
Należy również brać pod uwagę ilość miejsca w lokalu. Zmywarka do kawiarni musi być odpowiednio umiejscowiona w lokalu. Ładowanie czy rozładunek zmywarki nie powinny utrudniać obsługi klientów i wykonywania innych kluczowych czynności. Ponadto musi mieć dostęp do źródła wody i odpływu. Zwykle umieszcza się ją więc w kuchni lub na zapleczu. W małym lokalu można również zdecydować się na zmywarkę gastronomiczną podblatową, która zmieści się nawet pod barem.
3. Jaka zmywarka do kawiarni – zużycie energii i wody
Im mniejszy lokal, tym większe znaczenie każdego, nawet najmniejszego kosztu. Dlatego w małej kawiarni nie można sobie pozwolić na montaż urządzeń, które będą zużywać dużo prądu czy wody. Wybierając sprzęt do kawiarni, koniecznie zwróć uwagę na te parametry. Porównuj różne urządzenia, by wybrać takie, które będzie łączyć oszczędność z funkcjonalnością.
Pożądaną cechą wspomagającą minimalizowanie kosztów zużycia energii i wody jest obecność różnych programów mycia. Dzięki temu możesz wybrać delikatniejszy i bardziej oszczędny cykl zawsze wtedy, gdy długie zmywanie w wysokiej temperaturze nie jest potrzebne.
4. Sprzęt do kawiarni – czy możesz sobie pozwolić na długie zmywanie?
Bardzo ważnym czynnikiem może być również efektywność sprzętu. Warto szukać takiego, który oferuje bardzo szybkie, krótkie cykle zmywania. Może to mieć ogromne znaczenie, niezależnie od wielkości kawiarni. W małym lokalu przechowywanie dużej ilości porcelany czy szkła może być problemem po prostu ze względu na brak miejsca. W dużym zagrożenie stanowi wzmożony ruch – zmywarka do kawiarni powinna pomóc Ci w efektywnym uzupełnieniu zapasów czystych naczyń.
5. Zmywarka do kawiarni – czy potrzebujesz jej na własność?
Warto się również zastanowić, czy na pewno musisz kupować zmywarkę do kawiarni. To spora inwestycja, która znacznie uszczupli Twój budżet. Często lepiej zdecydować się na wynajem związany z niskim, stałym kosztem, a zaoszczędzone w ten sposób środki przeznaczyć np. na reklamę lub zostawić na koncie jako fundusz awaryjny. Warto również pamiętać, że wynajem wiąże się z obsługą serwisową, dlatego nie będziesz się musiał martwić o rozwiązywania ewentualnych problemów. Jesteś zainteresowany taką usługą? Koniecznie sprawdź naszą ofertę! Chętnie pomożemy Ci wybrać właściwy sprzęt do kawiarni!