Obecnie zapotrzebowanie na usługi cateringowe kreują nie tylko firmy, ale również osoby prywatne. Rozmaite spotkania i przyjęcia, które wymagają odpowiedniej oprawy gastronomicznej, coraz rzadziej są przygotowywane bez profesjonalnej pomocy. Bardzo popularne stały się również tzw. diety pudełkowe, czyli catering dietetyczny. Dowiedz się, na czym polega zakładanie firmy cateringowej i sprawdź, czy jest to odpowiedni biznes dla Ciebie.
Zakładanie firmy cateringowej – od czego zacząć?
Jeśli interesuje Cię prowadzenie działalności gastronomicznej, a jednocześnie szukasz sposobu na minimalizację początkowych kosztów i formalności, założenie firmy cateringowej może być odpowiednim rozwiązaniem. Tego typu działalność można rozpocząć stosunkowo łatwo. Kluczem do sukcesu będzie odpowiedni pomysł. Zanim zdecydujesz się założyć firmę cateringową, zrób porządne badanie rynku. Musisz sprawdzić zapotrzebowanie na tego typu usługi w Twojej okolicy, określić potencjalnych klientów, a także ofertę konkurencji. Jeśli zamierzasz działać w dużym mieście, może ona być duża. Dlatego kluczowe będzie znalezienie czynnika, który wyróżni Twoją firmę cateringową na tle innych.
Założenie firmy cateringowej powinno poprzedzić sporządzenie biznesplanu. W pierwszej kolejności zdecyduj o kształcie swojej oferty i o tym, do jakiej grupy docelowej skierowana. Z usług cateringowych korzystają firmy, organizatorzy eventów, placówki oświatowe (szkoły, przedszkola), a także osoby prywatne. Każda z tych grup potencjalnych klientów ma jednak nieco inne wymagania i oczekiwania w przypadku cateringu. Należy pamiętać, że dostarczanie cateringu na eventy znacząco różni się od cateringu dietetycznego czy też zaopatrzenia szkół. Opracowując swój biznesplan, weź pod uwagę, jak Twoja firma cateringowa będzie się wyróżniać na rynku oraz na tle konkurencji. Ponadto musisz podjąć decyzje dotyczące menu czy sposobu dystrybucji. Następnie konieczne będzie oszacowanie wysokości środków finansowych niezbędnych do założenia własnej firmy cateringowej oraz zwrotu z inwestycji.
Założenie firmy cateringowej – jakie wymogi trzeba spełnić?
W przypadku firmy cateringowej są one mniejsze niż np. przy zakładaniu lokalu gastronomicznego. Z tego powodu własna firma cateringowa to dla wielu osób stosunkowo łatwy start w branży gastronomicznej.
Najważniejsze, aby firma cateringowa spełniała wymogi sanitarne. Musisz więc zdecydować, gdzie będziesz prowadzić własną działalność i zadbać o to, aby lokal był zgodny z wymaganiami sanepidu. Co ważne, niekoniecznie musisz kupować lub wynajmować osobny lokal pod swój biznes. Usługi cateringowe mogą być realizowane nawet z własnej kuchni w domu. Niemniej jednak firma cateringowa w domowej kuchni musi spełniać dokładnie takie same wymogi sanitarne. Dotyczą one m.in.:
- dostępu do wody i środków czystości,
- oświetlenia (musi mieć nietłukące osłony),
- wykończenia kuchni (blaty i inne powierzchnie powinny być wykonane ze zmywalnych i łatwych do utrzymania w czystości materiałów),
- wydzielenia osobnych pomieszczeń na mycie naczyń i przechowywanie naczyń czystych,
- dostępu do wentylacji,
- zabezpieczenia okien przeciw owadom.
Dokładne informacje dotyczące wymogów można uzyskać w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej właściwej dla danego miejsca zamieszkania.
Firma cateringowa – niezbędny sprzęt i koszty
Czego będziesz potrzebować, zanim na dobre ruszysz ze swoją firma cateringową? Najpewniej niezbędne będzie dokonanie inwestycji w profesjonalny sprzęt kuchenny, taki jak:
- kuchenki gastronomiczne,
- lodówki,
- zamrażarki,
- zmywarki,
- okapy,
- frytownice,
- mniejszy sprzęt gastronomiczny (miksery, blendery, krajalnice itp.),
- garnki, patelnie,
- sztućce, noże itp.,
- pojemniki gastronomiczne.
Zakładanie firmy cateringowej wiąże się także z koniecznością zaopatrzenia się w odpowiedni samochód do dostaw. Można go kupić, ale też np. wziąć w leasing. Podobnie jest ze sprzętem kuchennym – niektórych elementów wyposażenia wcale nie musisz kupować na własność. Firma cateringowa może wynająć m.in. dopasowane do potrzeb Twojego biznesu zmywarki gastronomiczne, które pomogą Ci spełnić wszelkie wymogi sanitarne i zapewnią szybkie czyszczenie oraz dezynfekcję naczyń. Dzięki temu będziesz mógł otworzyć firmę cateringową bez większych inwestycji. Wynajem czy leasing ułatwią Ci także planowanie stałych kosztów podczas funkcjonowania biznesu.
Średnio zakładanie firmy cateringowej pochłania kilkadziesiąt tysięcy złotych na start. Przy odrobinie zaradności i szczęścia można to jednak zrobić niższym kosztem. Tańsza będzie firma cateringowa w domu, szczególnie jeśli Twoja kuchnia nie wymaga dużych modyfikacji w celu dostosowania jej do wymogów sanepidu. Wydatki związane z otworzeniem własnej działalności można również ograniczyć, wypożyczając lub leasingując przynajmniej część niezbędnego sprzętu.
Czytaj również: Jak obliczyć zwrot inwestycji w biznes gastro?
Jak założyć własną firmę cateringową – formalności
Zakładanie firmy cateringowej wymaga też oczywiście rejestracji działalności gospodarczej. Najczęściej tego rodzaju biznesy są prowadzone w formie działalności jednoosobowej. Zapewnia to minimum formalności, a jednocześnie wiąże się ze sporą elastycznością w zakresie np. wyboru formy opodatkowania.
Rejestracja firmy w formie działalności jednoosobowej jest bezpłatna i wymaga wypełnienia tylko jednego formularza (CEIDG-1). Można go złożyć osobiście w urzędzie miasta lub gminy, wysłać listem poleconym po notarialnym poświadczeniu podpisu lub wypełnić i przesłać online. Ten formularz jest równocześnie wnioskiem o nadanie numer REGON, kodu PKD, numeru NIP, a także zgłoszeniem do urzędu skarbowego i ZUS-u lub KRUS-u.
Zanim zaczniesz szukać klientów, musisz też spełnić wymogi sanepidu i przejść odbiór lokalu. Należy w tym celu wdrożyć system HACCP oraz zasady GMP i GHP. W Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej właściwej dla miejsca prowadzenia biznesu należy złożyć wniosek o odbiór lokalu. Urzędnik umówi się na wizytę ciągu 30 dni. Pamiętaj, że samochód wykorzystywany do rozwożenia posiłków także musi zostać zatwierdzony przez sanepid, a wszyscy pracownicy firmy cateringowej muszą posiadać aktualne badania sanitarne (dotyczy to również kierowców).
Chcesz dowiedzieć się więcej o działalności w branży gastronomicznej? Sprawdź nasz blog, na którym znajdziesz wiele przydatnych treści z tej dziedziny.