Ekotrendy w gastronomii – jak być eko w branży restauracyjnej?

Ekotrendy – ekologiczny wystrój restauracji - wynajmijzmywarke.pl

Ekologia to obecnie jeden z największych globalnych trendów, który jest coraz bardziej zauważalny również w gastronomii. Klienci restauracji i innych podobnych miejsc coraz liczniej zwracają uwagę na ich podejście do kwestii ochrony środowiska. Na jakie ekotrendy warto zwrócić uwagę? Jak w prosty sposób zmodyfikować swoją działalność właśnie w tym kierunku? Przeczytaj i sprawdź!

 

5 patentów na eko rozwiązania do restauracji

Moda na ekologię nie rozwija się może w Polsce w błyskawicznym tempie, ale za to jest to niezmienny trend od kilku lat. Nawet jeśli niektóre ekotrendy wydają Ci się absurdalne lub nie warte zachodu, z pewnością warto dać szansę tej tendencji. Określone eko rozwiązania mogą bowiem przynieść bezpośrednie korzyści również Tobie. To sposób na przyciągnięcie większej liczby klientów, którzy często są w stanie zapłacić więcej, jeśli wiedzą, że dzięki temu chronią środowisko. Ponadto wiele innowacji pozwala na uzyskanie oszczędności, które pomogą zwiększyć Twoje zyski. Jakie ekologiczne rozwiązania są najbardziej warte zachodu? Sprawdź nasze patenty.

 

1. Wprowadź roślinne menu

Wielu weteranów gastronomicznych jest niechętnych temu trendowi, ale nic nie zmieni faktu, że wegetarianizm i weganizm są obecnie w natarciu. Wbrew pozorom ma to wiele wspólnego z ekologią, ponieważ przemysłowa hodowla zwierząt odpowiada za znaczną część gazów cieplarnianych emitowanych do atmosfery. Zużywa też ogromne ilości wody i przyczynia się do karczowania lasów. To szeroko zakrojony ekotrend, który na pewno prędko nie zniknie, a raczej będzie nadal rósł w siłę.

Dlaczego warto wprowadzić do menu dania wegetariańskie i wegańskie? Ponieważ dzięki temu zyskasz nowych klientów! Coraz więcej Polaków rezygnuje całkowicie z mięsa – z badań wynika, że wegetarian i wegan jest w naszym kraju nawet 3 miliony. Co jednak równie ciekawe, coraz więcej „mięsożerców” ogranicza spożywanie produktów odzwierzęcych i chętnie wybiera wegetariańskie dania podczas stołowania się „na mieście”. Szacuje się, że może to dotyczyć nawet połowy osób chodzących do restauracji! Dlatego też opcje roślinne w menu są tak dobrym pomysłem. Nie jesteś przekonany? Potraktuj to nie jako ograniczenie czy ekotrend, ale jako wyzwanie. Produkty roślinne stwarzają ogrom ciekawych możliwości, które pomogą Ci poszerzyć horyzonty kulinarne.

 

2. Eko opakowania na dowóz

Wielkim problemem branży gastronomicznej, a szczególnie sektora delivery, są opakowania na wynos. W większości miejsc z pewnością nie można ich zaliczyć do ekologicznych – króluje styropian i plastik. Ekotrendy postulują jednak rezygnację z tych materiałów i zwrócenie uwagi na bardziej przyjazne środowisku rozwiązania. Coraz więcej restauratorów sięga po papier i karton, choć oczywiście nie zawsze jest to funkcjonalny wybór. Być może warto przyjrzeć się również nowocześniejszym materiałom. Dostępne są już ekologiczne rozwiązania wykorzystujące otręby czy trzcinę cukrową. Wiele osób jest w stanie zapłacić więcej za posiłek zapakowany w takie ekologiczne opakowanie!

Eko rozwiązania – przyjazne środowisku opakowania na wynos - wynajmijzmywarke.pl
Na pewno warto zainwestować w bardziej ekologiczne opakowania na wynos i dowóz. Obecnie stosuje się różne eko rozwiązania – opakowania kartonowe, a nawet z trzciny cukrowej czy otrębów.

 

3. Energooszczędny lokal

Dbałość o oszczędne gospodarowanie zasobami przynosi właścicielowi restauracji bezpośrednią korzyść w postaci obniżonych rachunków za prąd i wodę. Jeśli w swoim lokalu korzystasz ze sprzętu starszej generacji czy tradycyjnych żarówek, z całą pewnością warto je wymienić na nowocześniejsze eko rozwiązania. Opłaca się też pomyśleć o oszczędzaniu wody, inwestując w nowoczesne zmywarki, montując napowietrzacze na kranach lub nawet decydując się na instalację pozwalającą na zagospodarowanie tzw. szarej wody. Może się to wydawać sporym wydatkiem, ale w rzeczywistości jest to inwestycja, która często bardzo szybko się zwraca. Jeśli prowadzisz restaurację w samodzielnym lokalu, dobrym pomysłem może być również montaż paneli fotowoltaicznych, które dostarczą jej darmowy prąd.

 

Czytaj również: Efektywność energetyczna – 5 sposobów na jej zwiększenie w restauracji

 

4. Lokalne specjały

Kolejny ekotrend, który utrzymuje się już od kilku lat, dotyczy lokalnych wyrobów. Dzięki stosowaniu produktów powstałych w okolicy minimalizuje się ślad węglowy związany chociażby z transportem na duże odległości. Dlatego zamiast egzotycznego deseru z mango można przygotować taki z malinami z lokalnej plantacji, a zamiast serów importowanych z Francji czy Holandii można zaprezentować gościom te polskie. Klienci restauracji coraz częściej doceniają też pieczywo produkowane w małych lokalnych manufakturach, jaja od „szczęśliwych kur” czy warzywa od lokalnego rolnika. Takie produkty są zazwyczaj nie tylko przyjaźniejsze środowisku, ale również zdrowsze i smaczniejsze. Ich wykorzystanie to okazja do zbudowania bardzo ciekawego menu inspirowanego lokalną tradycją i tym, co się wytwarza, hoduje lub uprawia na danym terenie. Realizując „zielone” zakupy u lokalnych dostawców, wspierasz też rodzimą gospodarkę i niewielkie biznesy podobne do Twojego!

 

5. Restauracja zero waste – czy to możliwe?

Coraz wyraźniej zarysowującym się trendem jest również zero waste, czyli maksymalne ograniczenie produkcji odpadów. W lokalu gastronomicznym wydaje się to niezwykle trudne – wiele miejsc każdego dnia wyrzuca nie tylko kilogramy opakowań, ale również żywność. Czy więc restauracja zero waste może w ogóle powstać? Jak najbardziej. Na świecie działają już miejsca, które dzięki odpowiedniemu zarządzaniu generują minimalne ilości śmieci i nie marnują żywności ani zasobów takich jak woda czy energia. Twoja restauracja nie musi dochodzić do poziomu mistrzowskiego, ale i tak warto spróbować zastosować ten ekotrend. Dzięki temu nie tylko będziesz miał się czym pochwalić, ale również zminimalizujesz koszty.

Kluczem jest dobre gospodarowanie kuchnią – przy odpowiednim zarządzaniu da się w znacznym stopniu zmniejszyć poziom marnotrawstwa. Sposobem na zagospodarowanie resztek może być ich oddawanie potrzebującym lub wyprzedawanie po obniżonej cenie. Coraz popularniejsze jest korzystanie ze specjalnych aplikacji, które pozwalają poinformować klientów o możliwości kupienia jedzenia, którego restauracja nie da rady wykorzystać, w bardzo atrakcyjnej cenie. Część z resztek można też rozdać pracownikom, a organiczne odpady przeznaczyć na kompost. Jako restauracja zero waste (lub przynajmniej dążąca do minimalizowania odpadów) z pewnością zyskasz uznanie wielu klientów!

 

Poszukujesz więcej informacji i inspiracji dotyczących prowadzenia własnego biznesu gastronomicznego? Zajrzyj na nasz blog z poradami.

Postaw na bezkompromisową czystość!

Bezpłatnie wyceń koszt najmu zmywarki przemysłowej dla Twojego lokalu

Zastanawiasz się, jaka zmywarka do naczyń gastronomiczna będzie dla Ciebie najlepsza? Chcesz dowiedzieć się więcej na temat finansowania wynajmu lub ogólnej higieny i środków myjących? A może potrzebujesz porady w rozplanowaniu kuchni i zorganizowaniu procesu zmywania? Jesteśmy gotowi, by odpowiedzieć na Twoje pytania! Zostaw dane, a nasi eksperci skontaktują się z Tobą, by jak najlepiej przedstawić Ci zmywarki przemysłowe do naczyń. Jesteśmy przekonani, że już po krótkiej rozmowie dokonasz właściwego dla siebie wyboru.

Posiadamy także odpowiednią chemię do zmywarek! Każda zmywarka Winterhalter do perfekcyjnych efektów zmywania potrzebuje właściwie dobranej chemii. Do naszych zmywarek zalecamy stosowanie dedykowanych środków myjących i nabłyszczających Winterhalter. Gwarantują one doskonałe rezultaty zmywania, pielęgnując przy tym urządzenie. Co więcej, są one niezwykle ekonomiczne w użyciu – dzięki nim każda zmywarka gastronomiczna uniwersalna oraz dedykowana pracuje ze zwiększoną wydajnością, dbając o Twoje oszczędności.

Napisz do nas!

Z przyjemnością porozmawiamy o Twoim zmywaniu! Doradzimy wybór odpowiedniego sprzętu oraz przygotujemy wycenę