Kontenery, które kojarzone są przede wszystkim z transportem morskim, obecnie znajdują coraz szersze zastosowanie. Służą do tworzenia biur, różnego rodzaju punktów usługowych, a nawet obiektów mieszkalnych. Bez większego trudu da się też stworzyć w nich lokale gastronomiczne, takie jak bar, czy kawiarnia. Co więcej, bar w kontenerze to coraz bardziej popularne rozwiązanie w branży gastronomicznej. Czy jest to dobry pomysł na nowy biznes? Przyjrzyjmy się temu bliżej.
Czym jest kontener gastronomiczny?
Bar w kontenerze można założyć w specjalnie przystosowanym do tego celu obiekcie. Kontenery gastronomiczne są budowane analogicznie do kontenerów transportowych lub tworzone na ich bazie. Ich cechą charakterystyczną jest przystosowanie do prowadzenia obiektu gastronomicznego. Kontenery pod gastronomię mają zatem wszystkie niezbędne instalacje (wodno-kanalizacyjną, energetyczną, wentylacyjną) oraz budowę przystosowaną do przygotowywania i wydawania posiłków. Możesz, więc otworzyć swój własny biznes w nietypowym miejscu, wykorzystując do tego nowoczesny kontener. Bar bądź inny lokal w takim obiekcie z pewnością przyciągnie klientów swoją unikalnością i elastycznością.
Co istotne, możliwe jest zbudowanie takiego kontenera na specjalne zamówienie i wyposażenie go odpowiednio do potrzeb przedsiębiorcy. Ważne jest również to, że kontenery gastronomiczne są budowane zgodnie z wymogami sanitarnymi. Dzięki temu profesjonalnie przygotowany bar w kontenerze z łatwością przejdzie odbiór sanepidu.
Kontenery gastronomiczne – wyposażenie
Na rynku funkcjonuje wiele firm, które zajmują się profesjonalną konstrukcją obiektów kontenerowych o różnym przeznaczeniu, w tym kontenerów gastronomicznych. W zależności od potrzeb możliwe jest zakupienie lub wynajęcie kontenera o odpowiedniej aranżacji wnętrza i wyposażeniu. Może ono obejmować np.:
- profesjonalne meble kuchenne,
- lodówki,
- zamrażarki,
- zlewozmywaki,
- kuchenki,
- płyty grillowe,
- piece (konwekcyjne, do pizzy itp.),
- zmywarki kompaktowe.
Szukasz profesjonalnej zmywarki do swojego lokalu?
Sprawdź naszą atrakcyjną ofertę wynajmu sprzętu klasy premium!
Standardowy kontener ma szerokość ok. 2,5 m i długość 6 m. Jest to przestrzeń, na której można zmieścić całe wyposażenie kuchni. Co więcej, możliwe jest łączenie kontenerów w celu stworzenia większej przestrzeni lub te wykonanie obiektu o nietypowych wymiarach.
Przeczytaj także: Zmywarka do baru – 3 propozycje od Winterhalter
Bar w kontenerze – dlaczego warto wybrać kontener?
Obecnie biznesy takie jak bar kontenerowy cieszą się coraz większą popularnością. Ma to oczywiście swoje przyczyny. Okazuje się, że gastronomia w kontenerze ma wiele przewag nad tradycyjnymi rozwiązaniami. Na jakie zalety tego rozwiązania warto zwrócić uwagę?
- Mobilność – kontener gastronomiczny nie jest budynkiem trwale związanym z gruntem. Można go więc przenosić. Dzięki temu możesz znaleźć się tam, gdzie są Twoi klienci, a tym samym nie musisz czekać, aż to oni odnajdą Twój obiekt. Transport takiego kontenera jest stosunkowo prosty i umożliwia szybkie dostosowanie się do zmieniających się warunków rynkowych. Bar z kontenera często można postawić w bardzo atrakcyjnym z biznesowego punktu widzenia miejscu – takim, w którym stworzenie tradycyjnego lokalu nie jest możliwe.
- Mniej formalności – jednocześnie bar kontenerowy nie wymaga uzyskiwania pozwolenia na montaż i budowę. Formalności związane z jego postawieniem są minimalne – wystarczy uzyskać zgodę właściciela danego terenu, aby móc zamontować kontener. Bar musi oczywiście spełniać wymogi sanitarne, jak każdy inny lokal.
- Niższe koszty – bar w kontenerze to świetny pomysł dla nowego biznesu, który dopiero zaczyna w branży gastronomicznej (choć oczywiście za tego typu przedsięwzięcia biorą się też doświadczone formy). Jego założenie wiąże się bowiem z niższymi kosztami niż w przypadku tradycyjnego lokalu, szczególnie jeśli mowa o naprawdę atrakcyjnej lokalizacji. Kontenery gastronomiczne są także tańsze w utrzymaniu, a ich serwis jest zazwyczaj prostszy i mniej kosztowny niż w przypadku stacjonarnych obiektów.
- Elastyczność – bar czy kawiarnia w kontenerze w odpowiedniej lokalizacji mogą funkcjonować przez cały rok. Są to jednak również świetne biznesy sezonowe. Nietypowa forma zapewnia ich właścicielowi elastyczność w zakresie lokalizacji czy okresu działania. Kontener gastronomiczny można kupić, ale też wynająć, co daje możliwość przetestowania swojego pomysłu na biznes w dowolnym miejscu.
- Wszechstronność – kontener gastronomiczny można przystosować do rozmaitych potrzeb i pomysłów. Możesz prowadzić bar w kontenerze serwujący szybkie dania dowolnej kuchni, ale też np. napoje czy drinki. Popularne, szczególnie w okresie letnim w turystycznych miejscach, są kawiarnie w kontenerach oraz miejsca serwujące lody, gofry czy inne słodkości. Nowoczesne kontenery gastronomiczne pozwalają też na prowadzenie przez firmy gastronomiczne pełnoprawnych restauracji o dowolnym profilu.
Jeśli marzy Ci się lokal gastronomiczny, kontener może być świetnym wyborem na start. W ten sposób można zrealizować niemal dowolny koncept na obiekt gastronomiczny. Jedynym kryterium jest brak przesadnego skomplikowania w zakresie przygotowania serwowanych napojów czy dań.
Sprawdź też: Mała gastronomia – jakie są koszty początkowe i stałe? oraz Jak otworzyć bar i… nie stracić?
Bar w kontenerze – czy taki biznes się opłaca w branży gastronomicznej?
Czy bar w kontenerze może być opłacalnym pomysłem na biznes? Jak najbardziej! Nie bez powodu tego typu lokale powstają coraz częściej. Aby jednak odnieść sukces, należy zwrócić uwagę na kilka czynników. Najważniejsza zdecydowanie jest lokalizacja. Gastronomiczny kontener najlepiej poradzi sobie tam, gdzie znajduje się dużo ludzi.
Należy również dopasować ofertę do segmentu klientów, którzy przebywają w danym miejscu. Jeśli są to np. rodziny z dziećmi, świetnie sprawdzi się np. kawiarnia w kontenerze z lodami czy koktajlami owocowymi. W miejscach uczęszczanych przez dorosłych i ożywających wieczorami idealnym lokalem będzie natomiast bar w kontenerze serwujący np. piwo, wino czy wymyślne drinki.
Nie zapomnij również o stworzeniu wygodnego i klimatycznego miejsca dla swoich klientów. Wiele barów z kontenerów organizuje przestrzeń do siedzenia z leżakami lub tradycyjnymi stolikami. Jeśli masz zamiar działać przez cały rok, zdecydowanie przyda się również zadaszenie.
Szukasz innych porad dotyczących działalności gastronomicznej? Koniecznie sprawdź pozostałe wpisy na naszym blogu!