Higiena to jedna z najważniejszych kwestii, o którą musi dbać właściciel lokalu gastronomicznego. Zachowanie najwyższych standardów w tej dziedzinie jest bowiem gwarantem bezpieczeństwa gości. Dlatego też w każdym lokalu potrzebna jest zmywarka gastronomiczna z funkcją wyparzania. Co to takiego? Czym różni się od zwykłej zmywarki, a czym od wyparzarki? Przeczytaj, a wszystko stanie się jasne.
Zmywarka gastronomiczna z wyparzarką – o co właściwie chodzi? Wyjaśniamy
W lokalu gastronomicznym takim jak restauracja, kawiarnia, pub czy bar podczas dużego ruchu zużywanych jest mnóstwo naczyń. Trudno sobie wyobrazić ich ręczne zmywanie, szczególnie tam, gdzie w ciągu godziny obsługuje się naprawdę wielu gości i serwuje dużą ilość posiłków. Dlatego profesjonalna zmywarka gastronomiczna z funkcją wyparzania to w zasadzie wymóg w każdym takim lokalu. To urządzenie, które nie tylko usprawnia proces mycia naczyń w gastronomii, ale również sprawia, że jest bardziej oszczędny, wykorzystując minimalne ilości wody i energii.
Dokładne umycie naczyń i garnków w zmywarce w warunkach domowych jest całkowicie wystarczające. Biznes gastronomiczny rządzi się jednak zupełnie innymi prawami. Dlatego konieczne jest również wyparzanie każdej użytej filiżanki, widelca i talerza przed ponownym przyjęciem zamówienia. Wyparzarka gastronomiczna jest niezbędna w każdym lokalu, zgodnie z wymogami sanitarnymi. Bez maszyny z funkcją wyparzania sanepid na pewno nie pozwoli na otwarcie lokalu! Podczas gdy domowa zmywarka pracuje w temperaturze maksymalnie 60-70°C, wyparzanie wymaga temperatury 80-90°C. Tylko w takich warunkach zginą wszelkie zarazki.
Zmywarka gastronomiczna z funkcją wyparzania – najlepszy wybór do restauracji i nie tylko
Zmywarka przemysłowa i wyparzarka wcale nie muszą być osobnymi urządzeniami. Wręcz przeciwnie – w restauracjach obecnie stosuje się przede wszystkim urządzenia typu dwa w jednym. Zmywarko-wyparzarka gastronomiczna zapewnia skuteczne czyszczenie naczyń, a następnie ich odkażanie za pomocą wysokiej temperatury. Odpowiednio dobrany program zabija wszelkie drobnoustroje, dzięki czemu naczynia pozostają higienicznie czyste, a zastawa może z powrotem powędrować na stoły.
Funkcja wyparzania pozwala zapewnić nieskazitelną czystość wszystkich naczyń oraz sztućców. Jest to prosty i bezproblemowy sposób dla gastronomii na pozbycie się wszelkich zanieczyszczeń i drobnoustrojów. Wykorzystanie wysokiej temperatury jest znacznie bardziej korzystne niż odkażanie za pomocą specjalnych detergentów. Ponadto jest bezpieczniejsze dla materiałów, z których wykonuje się zastawę stołową. Zmywarka gastronomiczna w połączeniu z wyparzaczem bardzo szybko przygotuje naczynia i sztućce do ponownego wykorzystania.
Zmywarka gastronomiczna z wyparzaczem – korzyści
Zmywarko-wyparzarka gastronomiczna przede wszystkim pozwoli Ci spełnić wymagania sanepidu w zakresie higieny i zagwarantować gościom bezpieczeństwo. Dobrze dobrana może jednak również zapewnić wiele innych korzyści. Jakich?
Mycie i sterylizacja naczyń są dzięki niej bardzo proste i szybkie. Nowoczesne urządzenia są nie tylko łatwe w obsłudze, ale także posiadają bardzo szybkie programy mycia i wyparzania. Oczywiście cały proces odbywa się automatycznie – zadaniem pracownika jest tylko załadowanie, a po skończonym cyklu rozładowanie kosza. Uniwersalna zmywarka gastronomiczna z funkcją wyparzania jednocześnie umyje i wysterylizuje zarówno talerze, jak i na przykład szklanki czy kieliszki. Wszystkie naczynia można do niej wkładać razem, o nic się nie martwiąc. Co więcej, dzięki automatycznym programom sterowanie manualne zmywarki gastronomicznej z wyparzaczem nie jest konieczne.
Nowoczesne zmywarki gastronomiczne z funkcją wyparzania są też bardzo oszczędne. Ich użytkowanie na pewno kosztuje mniej niż zatrudnienie pracownika na tzw. zmywak. Dzięki zaawansowanej technologii zużywają minimalną ilość energii czy wody. Sprawia to, że nie trzeba się obawiać horrendalnych rachunków. Dzisiejsze urządzenia nie wymagają też stosowania dużej ilości detergentów do efektywnego mycia, co pozwala na dalsze oszczędności. Te wszystkie cechy sprawiają, że korzystanie z wysokiej klasy zmywarko-wyparzarki gastronomicznej pomaga Ci również być bardziej „eko”!
Przeczytaj także: Działania proekologiczne w gastronomii — jak najem zmywarek wpływa na ograniczenie zużycia wody i energii?
Zmywarki gastronomiczne z funkcją wyparzania – jak wybierać?
Posiadasz lokal gastronomiczny i potrzebna Ci zmywarka gastronomiczna z funkcją wyparzania? W dostępnej ofercie na rynku znajdziesz wiele urządzeń tego typu – na pewno nie można w tym przypadku narzekać na brak opcji. Jak wybrać tę właściwą?
- Upewnij się, że parametry mycia i wyparzania są zgodne z wymogami sanepidu.
- Dobierz zmywarkę odpowiedniej wielkości. Jej pojemność powinna odpowiadać „przerobowi” lokalu.
- Zwróć uwagę na przeznaczenie urządzenia. Na rynku można znaleźć takie do naczyń i do szkła, a także zmywarki uniwersalne.
- Sprawdź, ile trwa cykl mycia i wyparzania. Może się to okazać niezwykle ważne w eksploatacji.
- Zwróć uwagę na producenta. Nie każda zmywarka gastronomiczna z wyparzaczem będzie taka sama. Zmywarka gastronomiczna z funkcją wyparzania Winterhalter lub innej renomowanej marki na pewno Cię nie zawiedzie, zapewniając niezawodne działanie, efektywność i oszczędność wody, prądu oraz czasu.
Odpowiedni wybór zmywarki gastronomicznej z funkcją wyparzania może znacząco wpłynąć na działanie lokalu gastronomicznego, niezależnie od jego typu. Pamiętaj jednak, że wcale nie musisz jej kupować! Wynajem zmywarek gastronomicznych to często znacznie lepsze rozwiązanie zapewniające świetny sprzęt, stałe, przewidywalne koszty oraz pełną obsługę serwisową.