Mycie naczyń w gastronomii to niezwykle ważny element. Zgodnie z przepisami sanitarnymi – jeden z najważniejszych, jeśli chodzi o bezpieczeństwo gości. Jego sprawne przeprowadzenie ma również wpływ na poprawne funkcjonowanie lokalu i szybkość obsługi. Dlatego zmywarka przemysłowa do naczyń to w zasadzie obowiązkowe wyposażenie każdej profesjonalnej kuchni. Sprawdź przegląd modeli najchętniej wybieranych przez klientów Wynajmijzmywarke.pl!
Zmywarka przemysłowa do naczyń a zmywarka domowa – podstawowe różnice
Dlaczego w profesjonalnej kuchni potrzebna jest zmywarka przemysłowa do naczyń? Ponieważ tego typu urządzenia różnią się znacząco od zmywarek używanych w domach. Ich kluczową charakterystyką jest zmywanie w wysokich temperaturach. Dzięki temu proces pozwala na wyeliminowanie większości szkodliwych drobnoustrojów. Oznacza to, że nie trzeba już stosować żadnych dodatkowych procedur (np. wyparzania czy mycia środkami antybakteryjnymi) – zmywarka przemysłowa z funkcją wyparzania podczas procesu mycia przeprowadza też dezynfekcję.
Ponadto zmywarki przemysłowe do naczyń wyróżniają się:
- krótkimi cyklami zmywania (trwającymi nie więcej niż kilka minut), co pozwala na szybkie mycie dużych ilości naczyń;
- zróżnicowaną wielkością i pojemnością, co umożliwia dostosowanie urządzenia do indywidualnych potrzeb lokalu;
- przystosowaniem do zmywania konkretnych grup naczyń – odpowiedni dobór programu zmywania oraz wyposażenia zmywarki (kosze, stojaki itp.) pozwala dostosować ją do mycia talerzy, sztućców, szkła barowego, naczyń bistro, blach i innych elementów.
Są to również urządzenia przystosowane do intensywnej, niemal ciągłej pracy, a przy tym bardzo oszczędne. Dlatego zmywarka przemysłowa do naczyń w lokalu gastronomicznym nie tylko pomaga pracować bezpieczniej i wygodniej, ale również redukuje koszty eksploatacyjne.
Zmywarki przemysłowe do naczyń – nasze najpopularniejsze modele
Szukasz sposobu na skuteczne, szybkie i oszczędne mycie naczyń w gastronomii? Potrzebujesz odpowiedniej zmywarki przemysłowej? Poniżej znajdziesz 3 najpopularniejsze modele z naszej oferty. Być może to zestawienie zainspiruje Cię przy wyborze.
1. Zmywarka kapturowa z serii PT
Zmywarki kapturowe to najpopularniejszy typ urządzeń przemysłowych do średniej i dużej gastronomii. Swoją nazwę zawdzięczają konstrukcji z charakterystycznym „kapturem”. Charakteryzują się sporą pojemnością i wygodą użytkowania – wkładanie do nich naczyń i wyjmowanie koszy z umytymi elementami nie sprawia najmniejszego problemu.
Seria PT od Winterhalter składa się z szybkich, oszczędnych i skutecznych urządzeń, które różnią się rozmiarami. W zależności od potrzeb można wybrać rozmiar M, L lub XL. Największe zmywarki przemysłowe do naczyń bez problemu mieszczą duże, nietypowe naczynia i elementy wyposażenia kuchni (np. tace czy blachy). Mniejsze bez problemu zmieszczą się natomiast w niewielkiej kuchni, oferując znakomitą wydajność i wszechstronność. Dzięki dodatkowemu wyposażeniu każdy z modeli może być przystosowany do mycia rozmaitych elementów – w tym talerzy, naczyń bistro, szkła czy sztućców. Co niezwykle ważne, podobnie jak wszystkie zmywarki przemysłowe do naczyń z gamy Winterhalter, modele należące do serii PT są niezawodne.
Może Cię również zainteresować: Zmywarka kapturowa – bestsellery Winterhalter do średniej i dużej gastronomii
2. Zmywarki podblatowe z serii UC
Właściciele mniejszych lokali gastronomicznych chętnie wybierają natomiast zmywarki podblatowe. Są to kompaktowe, choć nie mniej skuteczne urządzenia, które mogą służyć do zmywania różnych typów naczyń i wyposażenia kuchennego. Podblatowe zmywarki przemysłowe do naczyń zajmują niewiele miejsca i mogą być używane zarówno na zapleczu, jak i pod barem. Dzięki temu sprawdzają się w różnych typach lokali.
W ofercie Winterhalter znajdują się zmywarki podblatowe dostosowane do różnych typów elementów. Seria UC zawiera urządzenia:
- do szkła,
- do naczyń,
- do naczyń bistro,
- do sztućców.
Odpowiednio dobrane wyposażenie pozwala do maksimum wykorzystać przestrzeń komory i zapewnić idealne rezultaty zmywania za każdym razem. Urządzenia są też szybkie i oszczędne – każdy cykl zużywa niewielkie ilości energii elektrycznej, wody i detergentów. Automatyczne programy (z możliwością dostosowania do indywidualnych potrzeb) przyspieszają proces zmywania i zwiększają komfort obsługi. Każdy z wariantów dostępny jest w kilku rozmiarach oraz wersji wolnostojącej i do zabudowy. Dzięki temu zmywarki przemysłowe do naczyń z serii UC bez problemu można dopasować do indywidualnych potrzeb użytkownika. Tego typu urządzenia świetnie sprawdzają się zarówno w niewielkich restauracjach i bistro, jak i w kawiarniach czy pubach.
3. Zmywarki do garnków i przyrządów kuchennych z serii UF
W dużych profesjonalnych kuchniach często używa się sporych garnków, naczyń i nieforemnych elementów wyposażenia kuchennego, które nie mieszczą się do standardowych komór zmywarek. Tego typu elementy niejednokrotnie ulegają też silnym zabrudzeniom. Dlatego niezbędne jest maszynowe mycie naczyń tego typu w specjalnie przeznaczonych do tego urządzeniach.
Pojemne przemysłowe zmywarki do garnków i przyrządów kuchennych z serii UF występują w trzech rozmiarach dostosowanych do rozmaitych potrzeb użytkowników. Są przeznaczone przede wszystkim do dużych kuchni gastronomicznych, w tym największych restauracji. Znakomicie sprawdzają się też w piekarniach czy masarniach, umożliwiając skuteczne czyszczenie i wyparzanie nawet dużych naczyń i przyborów. Charakteryzują się wysoką mocą przy minimalnym zużyciu energii, a dzięki innowacyjnym konstrukcjom są niezwykle skuteczne, wykorzystując jedynie minimalne ilości wody i detergentów. Składane drzwi i automatyczne programy zmywania ułatwiają natomiast obsługę.
Sprawdź też: Zmywarka do garnków i tac – jaki model i jak dobrać chemię?
Jesteś zainteresowany doborem zmywarki, która idealnie spełni Twoje wymagania? Sprawdź nasz konfigurator!