Wydajność zmywania w gastronomii jest niezwykle ważna. Dlatego też zmywarki do zastosowań profesjonalnych znacząco różnią się od tych domowych. W średniej i dużej gastronomii najczęściej montuje się zmywarki kapturowe charakteryzujące się dużą pojemnością i wydajnością. Sprawdź, jakie modele z oferty Winterhalter cieszą się największą popularnością wśród restauratorów.
Czym charakteryzuje się zmywarka kapturowa?
W lokalach gastronomicznych niezwykle ważne są zarówno jakość, jak i wydajność zmywania. Dlatego każda zmywarka przemysłowa jest bardzo szybka (cykl trwa nie dłużej niż kilka minut). Na rynku dostępne są też modele o zróżnicowanej pojemności dostosowanej do potrzeb zarówno małych, jak i średnich czy dużych profesjonalnych kuchni. Ponadto można zdecydować się na urządzenie uniwersalne lub takie o konkretnym przeznaczeniu (np. do garnków lub do szkła).
Zmywarki kapturowe należą do najczęściej pojawiających się urządzeń w profesjonalnych kuchniach. Mają charakterystyczną budowę, która znacznie odróżnia je od urządzeń stosowanych w warunkach domowych. Często stanowią część całych stacji zmywania wraz ze zlewem, blatem i innymi pomocnymi elementami. Są oczywiście szybkie i niezawodne. Nawet najmniejsza zmywarka kapturowa charakteryzuje się też dużą pojemnością. Można w niej zazwyczaj bez trudu zmieścić blachy, tace gastronomiczne czy pojemniki GN. Tego typu urządzenia są więc uważane za jedne z lepszych do średniej i dużej gastronomii. Odpowiednio dopasowany model na pewno spełni potrzeby kuchni i przyczyni się do jej płynniejszej pracy.
Sprawdź również: Jak podłączyć zmywarkę przemysłową? Wskazówki + najczęstsze błędy
Zmywarka kapturowa do średniej gastronomii – jaki model wybrać?
Lokale gastronomiczne średniej wielkości potrzebują płynnego i niezawodnego systemu zmywania. Może go zapewnić odpowiednio dobrana zmywarka kapturowa. Wysokiej jakości model poradzi sobie nawet z trudnymi zabrudzeniami i w krótkim czasie wyczyści wszelkie potrzebne naczynia i sztućce. Dobrym wyborem może być średniej wielkości zmywarko-wyparzarka kapturowa, która błyskawicznie umyje dowolny typ naczyń i pomieści naprawdę sporo.
Zmywarka PT-M Winterhalter do naczyń – wydajna, cicha i ekonomiczna
Zmywarka kapturowa Winterhalter o symbolu PT-M to uniwersalny model idealny do średniej gastronomii. Urządzenie jest szybkie, niezawodne, a także ciche i proste w obsłudze. Nie zajmuje dużo miejsca, ale charakteryzuje się bardzo dobrą wydajnością. Ma wbudowaną pompę odpływową, dzięki której może być bezpiecznie i skutecznie użytkowana niezależnie od lokalizacji odpływu. Jest też oszczędna – optymalnie wykorzystuje wodę i energię, obniżając koszty zmywania. Jest przystosowana do koszy o wielkości 500 x 500 mm. Nadaje się przede wszystkim do naczyń, szklanek, sztućców czy kubków.
Zmywarka UF-M Winterhalter do garnków – ekstra pojemna, choć kompaktowa
Model UF-M to natomiast zmywarka kapturowa Winterhalter przeznaczona do garnków. Charakteryzuje się bardzo wysoką mocą, która radzi sobie z najsilniejszymi zabrudzeniami w zaledwie kilka minut. Ma solidną konstrukcję i zapewnia świetne rezultaty zmywania, dbając jednocześnie o higienę dzięki wykorzystaniu wysokich temperatur. Do średniej gastronomii zalecany jest model „M” z serii UF, który jest dość kompaktowy, a mimo tego bardzo pojemny. Jest to zmywarka przemysłowa dostosowana do potrzeb restauracji, piekarni i masarni. Wymiary wnętrza kosza to 612 x 672 mm, a wysokość wejścia do komory zmywarki to 640 mm. Dzięki temu jej obsługa jest wygodna.
Zmywarka kapturowa do dużej gastronomii
Punkty zbiorowego żywienia, duże restauracje, zakłady przemysłowe i podobne miejsca wymagają najwyższej wydajności zmywania. W tego typu miejscach świetnie mogą się sprawdzić zmywarki kapturowe gastronomiczne z oferty Winterhalter. Producent dysponuje różnymi modelami dostosowanymi do wygórowanych potrzeb.
Zmywarka UF-XL Winterhalter – ultraszybkść i wysoka moc
Model UF-XL to większa wersja omawianego powyżej modelu UF-M. Charakteryzuje się równie wysoką mocą i solidną konstrukcją. Jest jednak przystosowana do znacznie większych potrzeb. Ta zmywarka przemysłowa błyskawicznie radzi sobie nawet z najtrudniejszymi zabrudzeniami, a dzięki dużej pojemności nadaje się do zmywania nawet dużych elementów o nietypowych kształtach. Może być wykorzystywana w restauracjach, ale też piekarniach czy masarniach. Wymiary wnętrza kosza to aż 1305 x 672 mm, a wysokość wejścia do komory zmywarki to 800 mm. Dzięki temu jej ładowanie i rozładowywanie jest wygodne, a możliwości zastosowania są bardzo szerokie.
Zmywarki CTR Winterhalter – kompaktowy model tunelowy dla największych potrzeb
Jeśli zmywarka kapturowa nie spełnia potrzeb Twojego biznesu, warto rozważyć model tunelowy. Tego typu urządzenia są przeznaczone dla najbardziej wymagających użytkowników. Są przystosowane do pracy ciągłej – można do nich wkładać kosze pełne naczyń jeden za drugim, a czyszczenie odbywa się podczas ich „podróży” po taśmie przez dużą komorę. Tego typu zmywarki z wyparzarką zajmują dużo miejsca, dlatego nie każda firma może sobie na nie pozwolić. Winterhalter proponuje jednak model kompaktowy stanowiący świetną alternatywę dla zmywarki kapturowej. Modele z serii CTR mogą zmywać nawet 195 koszy na godzinę, a jednocześnie zajmują mniej miejsca niż inne modele o podobnej przepustowości. Charakteryzują się też niskimi kosztami eksploatacji i wysoką elastycznością. Ich konstrukcje są modułowe, co umożliwia pełne dostosowanie do potrzeb.
Zmywarka kapturowa idealnie dopasowana do potrzeb Twojej firmy
Prowadzisz średni lub duży biznes gastronomiczny i szukasz idealnej zmywarki? Zapraszamy do współpracy! Wybierz swój model i wynajmij zmywarkę na bardzo atrakcyjnych warunkach. Nie jesteś pewien, co wybrać? Skontaktuj się – pomożemy!