Zmywarka gastronomiczna do garnków to prawdziwe urządzenie do zadań specjalnych, najbardziej skuteczny i „waleczny” rodzaj sprzętu do zmywania. Jej ogromna moc radzi sobie nawet z najtrudniejszymi zabrudzeniami. Zwykle ma też dużą pojemność, dzięki czemu skutecznie czyści zarówno garnki czy patelnie, jak i blachy oraz pojemniki GN. Jak poznać, że będzie efektywna? Sprawdź najważniejsze cechy decydujące o efektywności zmywarki gastronomicznej.
5 cech, które decydują o efektywności zmywarki gastronomicznej do garnków
Duża zmywarka gastronomiczna do garnków musi być przede wszystkim skuteczna. Na pewno nie inwestujesz w urządzenie po to, by później ręcznie domywać wciąż zabrudzone naczynia. W kuchni często liczy się również prędkość, dlatego urządzenie powinno być szybkie. Na rynku dostępne są zmywarki gastronomiczne o różnych rozmiarach i parametrach. Na co zwracać uwagę, jeśli zależy Ci na maksymalnej efektywności?
1. Moc zmywarki gastronomicznej
Efektywność to połączenie kilku czynników. Najbardziej efektywne zmywarki gastronomiczne mają jednak dużą moc. Zapewnia ona szybkie, wydajne i skuteczne zmywanie. Zwykle jest dużo większa niż w przypadku zmywarek domowych. Oczywiście oznacza to większe zużycie prądu. Warto jednak wiedzieć, że nowoczesne sprzęty produkuje się z myślą o wydajności energetycznej. Oznacza to, że minimalizuje się zużycie prądu przy zachowaniu optymalnej skuteczności i wydajności działania. Dzięki temu nawet duża zmywarka gastronomiczna może być względnie tania w eksploatacji.
Jak o to zadbać? Najlepiej wybierając nowoczesny sprzęt. Zmywarka gastronomiczna do garnków najnowszej generacji zwykle jest nie tylko skuteczniejsza, ale i oszczędniejsza niż urządzenia sprzed kilku lat. Może to mieć ogromne znaczenie dla Twojego biznesu! Inteligentne systemy dbają o to, by pracować wydajniej, co zapewnia wielotorowe korzyści. Wiele nowoczesnych urządzeń ma też specjalne, energooszczędne programy. Dzięki temu mniej zabrudzone naczynia można umyć, wykorzystując znacznie mniej energii.
2. Inteligentny system zmywania
Zmywarka gastronomiczna do garnków musi sobie radzić z najcięższymi zabrudzeniami. Stanowi to oczywiście niemałe wyzwanie. Przy profesjonalnym wykorzystaniu nie można sobie jednak pozwolić na błędy i niedociągnięcia. Dlatego producenci stale pracują nad udoskonalaniem programów zmywania. Obecnie nowoczesne urządzenia wyposażone są w inteligentne systemy, które automatycznie dostosowują parametry do wykonywanego zadania, np. stosują cykle mycia z namaczaniem – dzięki temu nie trzeba wstępnie namaczać blach i garnków przed włożeniem ich do zmywarki. Pozwala to na oszczędność czasu i zasobów (przede wszystkim wody oraz detergentów).
3. Inteligentny system zmywania
4. Nowoczesne technologie w zmywarkach = optymalne gospodarowanie zasobami
Warto również zwrócić uwagę na nowoczesne systemy, które potrafią znacząco zwiększyć efektywność zmywania. Nawet duża zmywarka gastronomiczna może pracować oszczędnie, jeśli wykorzysta innowacyjne rozwiązania. Jednym z ciekawszych pomysłów wykorzystywanych w urządzeniach tego typu jest odzysk ciepła z powietrza i wody. Dzięki temu sprzęt zużywa znacznie mniej energii na ogrzewanie wody potrzebnej do zmywania i wyparzania.
Warto również zwrócić uwagę na średnie zużycie wody podczas cyklu zmywania. Jeśli urządzenie będzie wykorzystywane często, co zwykle ma miejsce w kuchniach gastronomicznych, nawet kilka litrów zrobi dużą różnicę w zakresie kosztów utrzymania. Dlatego dobrze jest poszukać zmywarki gastronomicznej wyposażonej w dodatkową pompę pozwalającą zwiększyć ciśnienie wody, a tym samym efektywność płukania. Z pewnością warto zwrócić na to uwagę.
5. Gwarantowana temperatura
Zmywanie w gastronomii to kwestia nie tylko czystości, ale przede wszystkim perfekcyjnej higieny. Dlatego profesjonalna zmywarka gastronomiczna do garnków zawsze powinna mieć funkcję wyparzania – to kwestia przepisów sanitarnych i bezpieczeństwa osób, które spożywają żywność przygotowywaną w danej kuchni. Utrzymanie odpowiednich standardów jest możliwe tylko przy zmywaniu w odpowiedniej temperaturze. Dlatego warto wyposażyć się w sprzęt zgodny ze standardem HACCP i gwarantujący utrzymanie higienicznej temperatury podczas wyparzania.
6. Czas zmywania
Czas zmywania wpływa na efektywność pracy całej kuchni. Profesjonalne wyposażenie gastronomii musi oczywiście działać skutecznie, ale cykl zmywania nie powinien zajmować zbyt wiele czasu. Warto porównać parametry urządzeń w tym zakresie, by wybrać optymalne rozwiązanie. Najlepiej jeśli sprzęt umożliwia skorzystanie z różnych programów. Dzięki temu czas pracy i moc zmywania można dostosować do:
- rodzaju zabrudzeń,
- poziomu zapełnienia zmywarki,
- rodzaju mytych naczyń.
Wszystko to wpływa na znacznie bardziej efektywną, czyli skuteczną i oszczędną pracę.
Szukasz odpowiedniej zmywarki gastronomicznej do swojego lokalu? Sprawdź naszą ofertę lub skontaktuj się z konsultantami, by uzyskać pomoc w wyborze.