Wybieramy najlepszą zmywarkę do baru
Prowadzisz własny pub, klub lub kawiarnię? Jeśli lokal w dużej mierze koncentruje się na serwowaniu napojów, kluczowym elementem jego wyposażenia jest szkło gastronomiczne. Kufle, kieliszki, szklanki… musisz ich mieć odpowiednio dużo, a każde akcesorium musi być krystalicznie czyste i lśniące. Aby tak było, potrzebujesz specjalnego pomocnika w kuchni. Jest nim profesjonalna zmywarka do szkła. Jak wybrać najlepszą? Jakie są jej funkcje? Dowiedz się więcej!
Na początek najważniejsze: do szkła barowego i restauracyjnego zawsze potrzebujesz oddzielnego urządzenia myjącego. Dlaczego? Wyobraź sobie, że masz ogromny stos ubrań do prania. Na jego górze znajdują się kolorowe tkaniny, które zostały zabrudzone tłustym jedzeniem oraz błotem. Na dole – białe obrusy. Co stanie się, jeśli obie te grupy tekstyliów upierzesz w tej samej wodzie? Nie trzeba mieć bujnej wyobraźni, aby przewidzieć efekty.
Ta analogia nie została zastosowana bez przyczyny. Podobnie jest z naczyniami stosowanymi w lokalu gastronomicznym. A skoro tak, jeśli do zmywarki, w której chwilę temu były myte tłuste blachy i patelnie po smażeniu, włożysz delikatne szkło… nie spodziewaj się, że będzie ono idealnie czyste i pachnące. To podstawowy powód, dla którego jest Ci potrzebna oddzielna zmywarka do szkła. To absolutne must-have, zwłaszcza gdy prowadzisz bar, kawiarnię lub klub, w którym to napoje są podstawą oferty. Pytanie więc nie brzmi: Czy kupić takie urządzenie?, ale: Jaką zmywarkę do szkła wybrać?
Czym wyróżnia się zmywarka do szkła gastronomicznego?
Czy zmywarka do szkła to urządzenie o wyjątkowych parametrach technicznych? I tak, i nie. Z jednej strony do mycia szkła w gastronomii można przystosować niemal każdy sprzęt. Z drugiej – potrzebne jest odpowiednie wyposażenie wewnętrzne, które umożliwi bezpieczne ułożenie delikatnych kieliszków oraz solidnych kufli. Nie obejdzie się też bez specjalnych programów i funkcji oraz środków nabłyszczających dostosowanych do potrzeb szkła.
Dlatego wybranie odpowiedniego urządzenia powinno być dobrze przemyślane. Pochopna decyzja może Cię kosztować wiele nerwów i… pieniędzy. Przykładowo, jeśli zmywarka będzie słabo domywać kufle i szklanki lub pracować zbyt powolnie, możesz w konsekwencji stracić klientów. A zatem nie spiesz się z wyborem najlepszego rozwiązania i nie kieruj jedynie kryterium cenowym. Postawienie na najtańszy sprzęt może się w efekcie skończyć dodatkowymi kosztami.
4 parametry do rozważenie przy wyborze zmywarki do szkła
Jest kilka kluczowych kryteriów, które powinieneś wziąć pod uwagę przy wyborze takiego urządzenia, jak zmywarka do kufli czy innego szkła barowego. Jakich?
- Rozmiar ma znaczenie
Gdzie będzie umieszczona zmywarka do baru? Pod blatem przy barze? A może na restauracyjnym zapleczu? To bardzo zasadne pytanie. Jeśli wybierasz pierwszą odpowiedź, potrzebujesz kompaktowego urządzenia podblatowego. Jeżeli zaś dysponujesz większą ilością miejsca na zapleczu lokalu, możesz się zdecydować na większy model, np. kapturowy. Przy podejmowaniu decyzji pamiętaj o tym, że im mniejsza zmywarka, tym mniejszą liczbę naczyń umyje za jednym razem. Jeśli jednak urządzenie pracuje dostatecznie szybko, mały rozmiar zmywarki do szkła nie musi być problemem.

- Zintegrowany odzysk ciepła
Tę przydatną funkcję posiadają tylko urządzenia wysokiej klasy. O co chodzi? O to, że gorąca para – generowana w procesie mycia szkła – jest odzyskiwana. Zintegrowany odzysk ciepła oznacza, że opary z mycia nie „buchają” tuż po otwarciu drzwiczek – tworząc swoistą mgłę w lokalu. To zwiększa bezpieczeństwo użytkowania sprzętu oraz komfort jego używania w przestrzeni dostępnej również dla gości.
- Programy dostosowane do mycia szkła
Szkło barowe niejedno ma imię. Zupełnie inaczej myje się wąskie kieliszki do szampana z cienkiego szkła, a inaczej solidne kufle. Niektóre szklanki mają też nadruki reklamowe, np. z logo lokalu. Dlatego wymagają bardzo delikatnego mycia, które jednocześnie pozbędzie się nawet zaschniętych i uporczywych zabrudzeń (ot, choćby z damskiej pomadki, karmelowego syropu dodanego do kawy czy z tłustej bitej śmietany). Dlatego potrzebne są specjalne programy myjące. Takie, które automatycznie dostosowują zarówno temperaturę mycia, jak i porcję środków myjących oraz ciśnienie wytwarzane w komorze.
- Intuicyjna obsługa
Przy dużym ruchu w lokalu barman nie ma czasu, żeby spędzać kilka minut na ustawianiu pracy zmywarki. Potrzebuje prostego systemu obsługi i intuicyjnego sprzętu, który szybko zaadaptuje się do określonych warunków. Dlatego warto wybrać zmywarkę, która raz zaprogramowana spełni swoje zadanie przez długi czas.
Trzeba podkreślić, że nie istnieje jedno dobre rozwiązanie dla każdego lokalu. Sprzęt powinien być dobierany indywidualnie, przez fachowców, którzy znają realia pracy barów, klubów i restauracji, dlatego przed podjęciem ostatecznej decyzji warto się z nimi skonsultować.
Zakup czy wynajem?
Choć pod pojęciem „dobra zmywarka do szkła” kryją się urządzenia o różnych konfiguracjach i parametrach, wszystkie mają jeden mianownik: jest nim wysoka jakość wykonania. W lokalach gastronomicznych takie urządzenia będą intensywnie użytkowane, więc nie możesz sobie pozwolić na kompromisy jakościowe.
Profesjonalna zmywarka do baru może kosztować nawet kilkanaście lub więcej tysięcy złotych. A z czasem jej wartość maleje, z uwagi na zużycie spowodowane eksploatacją. Dlatego coraz więcej właścicieli lokali decyduje się na wynajem urządzenia. To opcja dostępna niemal dla każdego, która niesie za sobą wiele korzyści finansowych i operacyjnych. Rozważ to rozwiązanie – może być Twoją najlepszą szansą na wyposażenie lokalu w sprzęt, który nie zawiedzie w nawet najtrudniejszych warunkach.