Zmywarka do restauracji - wynajmijzmywarke.pl

Zmywarka do restauracji – 5 kryteriów optymalnego wyboru

9 kwietnia 2021, 13:39

Zmywarka restauracyjna – jak dopasować do potrzeb lokalu?

Wbrew pozorom zmywarka do restauracji jest jednym z najważniejszych urządzeń, w jakie trzeba wyposażyć profesjonalną kuchnię. Umożliwia ona nie tylko szybkie, ale przede wszystkim skuteczne mycie oraz wyparzanie naczyń. Dzięki temu mogą błyskawicznie posłużyć do podawania lub przygotowywania kolejnych potraw. Dobrze dobrany sprzęt tego typu pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu i energii. Dowiedz się, na jakie kryteria należy zwracać uwagę przy jego zakupie.

Przede wszystkim zmywarka do restauracji powinna się znacząco różnić od urządzeń używanych w domach. Należy wybierać jedynie zmywarki przemysłowe, które są szybkie, pojemne i oszczędne, a przy tym spełniają najwyższe standardy higieny. Są również przystosowane do intensywnego wykorzystania, dzięki czemu stwarzają znacznie mniejsze ryzyko awarii.

Zanim zaczniesz rozglądać się za właściwym urządzeniem, dokładnie przemyśl potrzeby swojego lokalu w zakresie zmywania. Ważne są przede wszystkim takie czynniki jak:

  • liczba mytych naczyń,
  • rodzaj mytych naczyń (talerze, szkło, pojemniki gastronomiczne itd.),
  • miejsce przeznaczone na zmywarkę (wymiary).

Dopiero gdy przeanalizujesz swoje potrzeby, możesz się zabrać za analizę parametrów. Poniżej znajdziesz najważniejsze czynniki, które należy brać pod uwagę przy wyborze zmywarki do restauracji.

1. Zmywarka do restauracji – przeznaczenie

W domu montuje się urządzenia uniwersalne, ale nie każda zmywarka do restauracji jest przeznaczona do realizacji takich samych zadań. Można wyróżnić trzy główne rodzaje sprzętów tego typu:

  • zmywarki do szkła

    stosujące nieco niższą temperaturę mycia i delikatniejsze, szybsze cykle, idealne do każdego baru, pubu, kawiarni, bistro i każdego miejsca, w którym zużywa się duże ilości szkła barowego (szklanek, kieliszków, pokali itd.);

  • zmywarki do garnków

    a także tac, pojemników GN, blach z piekarnika i innych elementów „cięższego kalibru”; przydatne szczególnie w dużych punktach gastronomicznych;

  •  zmywarki uniwersalne

    najszersza grupa produktów służących przede wszystkim do mycia zastawy stołowej, ale również szkła i różnych akcesoriów gastronomicznych; zwykle mają kilka programów.

Zmywarki uniwersalne sprawdzają się w większości małych i średnich punktów gastronomicznych. Dlatego zwykle będą dobrym wyborem, jeśli nie jesteś pewien, czy potrzebujesz urządzenia specjalistycznego.

2. Wielkość zmywarki

Na kolejnym etapie trzeba wziąć pod uwagę przestrzeń, jaką dysponujesz. Zmywarka restauracyjna musi zmieścić się w kuchni lub na zapleczu, w taki sposób, by nie wpływała negatywnie na ergonomię pracy. Jednocześnie trzeba jednak pamiętać o jej pojemności – wybór zbyt małego urządzenia to poważny błąd. W większych kuchniach prawdopodobnie najlepiej sprawdzi się wszechstronna zmywarka gastronomiczna kapturowa, która mieści nawet większe pojemniki czy blachy, a dodatkowo jest niezwykle wydajna. W małym lokalu często jedynym możliwym do zastosowania rozwiązaniem bywa zmywarka gastronomiczna podblatowa lub kompaktowa. Tego typu urządzenia świetnie sprawdzają się przede wszystkim w pubach, kawiarniach i barach. Zazwyczaj są przeznaczone do mycia szkła.

Zmywarka gastronomiczna kapturowa - wynajmijzmywarke.pl

Zmywarka gastronomiczna kapturowa to wszechstronne i wydajne urządzenie, które jednak wymaga sporo miejsca. Do mniejszych lokali polecane są rozwiązania zajmujące mniej przestrzeni, takie jak zmywarka gastronomiczna podblatowa lub kompaktowa.

3. Rodzaj odpływu

Zmywarki przemysłowe różnią się od tych domowych również konstrukcją odpływu. Nie mają pomp spustowych, przez co odprowadzenie wody do odpływu wymaga jego określonej konstrukcji. Najprościej wykorzystać odpływ grawitacyjny zamontowany nisko w ścianie lub w podłodze. Jeśli nie jest to możliwe, konieczne będzie dokupienie pompy spustowej lub ustawienie urządzenia na podstawie, która ułatwi usuwanie wody.

4. Zasilanie

Należy również zwrócić uwagę na zasilanie. Zmywarka do restauracji może być zasilana ze standardowego gniazdka 230 V, ale może wymagać napięcia 400 V. Jeśli jest taka możliwość, warto zdecydować się na ten drugi wariant. Urządzenia zasilane wyższym napięciem szybciej się nagrzewają, przez co są efektywniejsze i sprawniejsze. Dzięki temu czyszczenie naczyń odbywa się szybciej.

5. Efektywność

Zmywarka do restauracji, szczególnie tej dużej, bezwzględnie powinna być efektywna. Zwróć uwagę na to, ile trwają programy zmywania. Podczas dużego natężenia ruchu każda minuta ma znaczenie! Warto również zwrócić uwagę na koszty eksploatacji – przede wszystkim zużycie energii czy wody. Lepszy pod tym względem sprzęt, oparty m.in. o najnowocześniejsze technologie odzysku ciepła z powietrza i wody,  może Ci zapewnić sporo oszczędności – szczególnie jeśli zmywanie będzie uruchamiane bardzo często.

 

Zmywarka do restauracji – zakup czy wynajem?

Zmywarki przemysłowe potrafią być drogie, ale w tej kwestii na pewno nie warto decydować się na półśrodki. Jeśli jednak obawiasz się inwestowania dużej części kapitału w sprzęt, rozważ wynajem lub leasing.

W naszej ofercie znajdziesz zmywarki gastronomiczne dostosowane do różnych potrzeb, dostępne w ramach niskiej stałej opłaty miesięcznej już od 300 zł/miesiąc. Dodatkowo oferujemy profesjonalne doradztwo przy wyborze właściwego urządzenia do Twojego lokalu. Skontaktuj się z nami!


Tagi:,

Kategorie: