Potrzeby zmywania w gastronomii są zdecydowanie większe niż te w domu. W profesjonalnej kuchni wymagane jest zastosowanie specjalnych zmywarek, które są niezwykle skuteczne, a przy tym szybkie. Z najbardziej zabrudzonymi naczyniami poradzi sobie specjalistyczna gastronomiczna zmywarka do garnków i tac. Dowiedz się, jaki model wybrać i jaką chemię zastosować, aby efekty zmywania były nieskazitelne.
Czym wyróżnia się zmywarka do garnków?
W kuchniach, w których każdego dnia produkowana jest znaczna liczba mocno zabrudzonych naczyń, potrzebne są zmywarki do zadań specjalnych, czyli modele przeznaczone do garnków i tac. Wyróżniają się one przede wszystkim mocą i pojemnością. Zmywarka do garnków stosuje najskuteczniejsze programy zmywania, dzięki którym w kilka minut rozpuszcza się tłuszcz i brud osadzony na powierzchni naczyń. Zapewnia jednocześnie najwyższy poziom higieny. Ma też pojemną, wysoką komorę, w której mieszczą się największe elementy wyposażenia kuchennego.
Zmywarka do garnków i tac – jak wybrać?
Nie ulega wątpliwości, że w profesjonalnej kuchni należy stosować tylko specjalistyczny gastronomiczny sprzęt do zmywania. Jak jednak wybrać zmywarkę do garnków i tac spośród wszystkich dostępnych modeli? Poniżej znajdziesz krótkie zestawienie cech, na które warto zwracać uwagę.
- Marka producenta nie zawsze jest istotna, ale w przypadku zmywarek gastronomicznych zwykle stanowi potwierdzenie jakości i niezawodności. Warto wybierać urządzenia renomowanych marek, które są obecne na rynku od lat, oraz sprawdzić, czy serwis zmywarek danej marki i części zamienne są łatwo dostępne.
- Rozmiar to kolejna ważna cecha. Zmywarki do garnków i tac należą zwykle do większych urządzeń, choć dostępne są też modele kompaktowe zaliczane do tej kategorii. Większa komora to wygodniejsza obsługa, ale należy pamiętać, że uruchomienie niezapełnionej zmywarki jest nieekonomiczne.
- Warto zwrócić uwagę na to, jak wygląda obsługa zmywarki do garnków. W gastronomii liczy się czas, dlatego powinno być możliwe jej błyskawiczne uruchomienie, bez zbędnego programowania i wyboru zbyt wielu opcji.
- Wydajność i skuteczność to kluczowe cechy każdej zmywarki gastronomicznej, a szczególnie tej, która musi sobie radzić z największymi zabrudzeniami. Zapoznaj się z informacją, jaką technologię stosuje dany model, zanim się na niego zdecydujesz.
- Ekonomiczne mycie może mieć ogromny wpływ na koszty prowadzenia restauracji. Pomaga również chronić środowisko dzięki oszczędzaniu zasobów. Sprawdź, ile wody i energii zużywa zmywarka podczas mycia, aby dowiedzieć się, ile będzie Cię kosztowało jej utrzymanie. Warto równieżdopytać, czy dany model stosuje technologie takie jak odzysk ciepła, który pomaga zredukować zużycie energii.
- Znaczenie mogą mieć też szczegóły dotyczące budowy zmywarki do garnków i tac – na przykład budowa drzwi. Powinny otwierać się w taki sposób, aby dostęp do wnętrza był wygodny i łatwy.
Wybór zmywarki do garnków i tac może nie być prosty. Warto jednak porównywać parametry i zalety, by zdecydować się na model najlepiej dopasowany do potrzeb w Twojej kuchni. Nie zapominaj również o uniwersalnych zaletach takich jak niezawodność, skuteczność czy oszczędność. Najczęściej w profesjonalnych kuchniach pojawiają się zmywarki kapturowe o takim przeznaczeniu i odpowiednio dopasowanej pojemności.
Czytaj też: Zmywarka kapturowa – bestsellery Winterhalter do średniej i dużej gastronomii
Zmywarka do tac i garnków – jak dobrać chemię?
Zmywanie garnków i tac to przede wszystkim konieczność usuwania dużych ilości tłustego brudu i nierzadko przypalonych resztek jedzenia. Jest to więc proces wymagający odpowiednio dobranych środków chemicznych. Do zmywarek do garnków i tac producenci zazwyczaj proponują specjalne preparaty stworzone z myślą właśnie o trudnych zabrudzeniach i intensywnym usuwaniu tłuszczu. W połączeniu z gorącą wodą używaną w procesie zmywania pomagają błyskawicznie usuwać wszelkie zanieczyszczenia i pozostawiają naczynia higienicznie czyste.
Do skutecznego mycia tac i garnków potrzebujesz:
- wysokiej jakości środka myjącego o dużej intensywności i potwierdzonej skuteczności w zakresie rozpuszczania tłuszczu;
- nabłyszczacza o neutralnym pH, który przyspiesza proces suszenia naczyń i pomaga unikać osadów z kamienia;
- środków o wysoce skoncentrowanych formułach, które są skuteczne i wydajne;
- środków bezpiecznych dla materiałów, z których wykonywane są tace i garnki gastronomiczne (z neutralnym pH) – a więc stali nierdzewnej, czasami również aluminium, emalii, teflonu, kamienia itd.;
- systemu uzdatniania wody, który pomoże poprawić jej jakość, a tym samym skuteczność mycia.
Jaką konkretną markę czy produkt wybrać? To zależy w znacznej mierze od parametrów zmywarki. Eksperci zalecają stosowanie chemii wskazanej przez producenta w instrukcji obsługi – niejednokrotnie jest to nawet warunek zachowania gwarancji na sprzęt! Ważne jest również odpowiednie dopasowanie dozowania środków myjących. W tej kwestii powinien Ci pomóc specjalista. Najczęściej dostosowaniem parametrów dozowania zajmuje się fachowiec montujący zmywarkę.
Sprawdź również: Chemia do zmywarki gastronomicznej a zwykłej – w czym tkwi różnica?
Szukasz idealnej zmywarki do garnków? Wcale nie musisz jej kupować! Sprawdź nasz konfigurator i znajdź model dla siebie, a następnie zapoznaj się z warunkami wynajmu. Zapraszamy!