Nowoczesny hotel nie istnieje bez restauracji. Twoi goście zapragną skosztować co najmniej dobrego śniadania, a i w porze obiadu oraz kolacji nie zabraknie chętnych do skorzystania z jej oferty. Aby jednak obsługa przebiegała sprawnie i wyróżniała się najwyższą jakością, potrzebne są wysokiej klasy urządzenia gastronomiczne. Na jakie postawić, aby stworzyć lokal z najwyższej półki?
Nowoczesna kuchnia hotelowa, czyli jaka?
To podstawowe pytanie, na które trzeba sobie odpowiedzieć, planując stworzenie hotelowej restauracji. Kluczowymi czynnikami, które mają wpływ na pozytywne opinie gości, są:
- sprawna obsługa – zarówno przyjęcie zamówienia, jak i jego wydanie, posprzątanie talerzy czy przyjęcie płatności,
- wysoki poziom serwisu – lśniące szkło, połyskujące i nieskazitelnie czyste talerze oraz sztućce, idealnie wyprasowane obrusy oraz mili i kompetentni kelnerzy to absolutna podstawa,
- smaczne jedzenie – zaskakujące mieszanką aromatów i estetycznie podane.
Aby spełnić te wymagania, musisz zadbać nie tylko o dobranie doświadczonego personelu, ale i o to, by w lokalu znalazł się profesjonalny sprzęt gastronomiczny.
Dlaczego profesjonalne urządzenia gastronomiczne są nieodzowne w hotelu?
W hotelowej restauracji ruch nie zamiera od wczesnego poranka do późnych godzin nocnych. Zaczyna się od śniadania – zazwyczaj zawartego w cenie pobytu – a kończy na kolacji spożywanej nie tylko przez nocujących w obiekcie, ale i innych gości. Do tego dochodzą bankiety, szkolenia, konferencje, eventy biznesowe… już to pokazuje, jak wszechstronne musi być wyposażenie zaplecza kuchennego i jak istotna jest jego ergonomia.
Tu nie sprawdzą się domowe urządzenia ani kilku pracowników zatrudnionych na „zmywaku”. W zamian potrzebna jest siła maszyn, które w szybki, a zarazem efektywny i energooszczędny sposób uporają się nawet z najtrudniejszymi zadaniami. W tym przypadku nie możesz sobie pozwolić na kompromisy jakościowe.
Maszyny gastronomiczne z innowacyjnymi funkcjami – jakie wybrać?
Co jest absolutnym must-have na liście wyposażenia kuchni w hotelu? Podstawą są urządzenia do przyrządzania potraw. Kluczowe będą więc:
- piec gastronomiczny z co najmniej 6 palnikami – dobrze, aby różniły się wielkością i zapewniały bardzo szeroki zakres regulacji płomienia,
- piece i piekarniki – w nowoczesnych restauracjach hotelowych dobrze spisują się modele konwekcyjno-parowe, w których można nadać potrawom soczystości,
- chłodziarki i zamrażarki – powinny być pojemne i umożliwić utrzymanie precyzyjnie ustawionej temperatury. Istotne jest np., aby w chłodziarce znalazła się wydzielona strefa na warzywa i owoce, w której będzie panować ok. 0-1 st. Celsjusza, dzięki czemu produkty na dłużej zachowają świeżość,
- wyciąg gastronomiczny o dużej mocy – pozwoli pozbyć się nadmiaru pary i nieprzyjemnych zapachów, tak aby nie wydostawały się poza kuchnię.
W zależności od lokalu przydatne mogą się również okazać urządzenia do przygotowywania potraw techniką sous vide, frytownice do smażenia na głębokim ogniu, piec tradycyjny opalany drewnem itp. Wszystko zależy od tego, jakie menu będzie przygotowywane w hotelu. Niezbędny będzie także niejeden bemar gastronomiczny (do przechowywania gotowych potraw w optymalnej temperaturze przed wydaniem). No i oczywiście profesjonalna zmywarka gastronomiczna. Przyjrzyjmy się jej bliżej.
Zmywarka gastronomiczna do hotelu – co wybrać?
Kolejnym nieodzownym urządzeniem na wyposażeniu hotelowej restauracji jest zmywarka przemysłowa, a właściwie – najczęściej zestaw kilku takich maszyn. Dlaczego wyparły one pracowników „zmywaka”? Powody są proste. Zmywarka gastronomiczna jest:
- szybsza – najlepsze modele mogą umyć dziesiątki talerzy w ciągu kilku minut
- bardziej ergonomiczna – proces mycia odbywa się automatycznie, a odpowiednio zaprogramowany sprzęt gastronomiczny wykonuje zadania z ogromną precyzją,
- niezawodna – po wyjęciu szkła czy naczyń z urządzenia, można je od razu ponownie użyć. Są suche, nieskazitelnie czyste i błyszczące,
- ekologiczna – innowacyjne urządzenia zużywają minimalne ilości wody oraz optymalne porcje dedykowanych detergentów. Dlatego ich stosowanie jest przyjazne środowisku naturalnemu.

Warto też wiedzieć, że wśród tych urządzeń znajdują się zarówno niewielkie modele kompaktowe – np. zmywarki podblatowe idealne do mycia szkła na hotelowym barze – jak i bardzo zaawansowane, wielozbiornikowe z transportem koszowym. Dlatego odpowiedni sprzęt do swojego lokalu znajdą zarówno bardziej kameralne restauracje hotelowe, jak i te przyjmujące codziennie setki gości.
Pamiętaj: jeśli chcesz zainwestować w światowej klasy sprzęt gastronomiczny, ale jednocześnie nie chcesz mrozić pieniędzy w maszynach, rozważ wynajem zmywarki gastronomicznej. To rozwiązanie, które jest opłacalne finansowo oraz „logistycznie”, ponieważ otrzymujesz najwyższej jakości urządzenia wraz ze wsparciem technicznym za relatywnie niewielką, stałą miesięczną opłatą. Koszty rozpoczynają się już od 330 zł miesięcznie.
Jeśli potrzebujesz pomocy przy dobraniu zmywarki przemysłowej, skontaktuj się z naszym zespołem. Przeanalizujemy potrzeby Twojego lokalu i wskażemy sprzęt, który najlepiej spisze się w prowadzonej przez Ciebie hotelowej restauracji.