Jeśli mimo ciężkiej pracy Twój lokal nie przynosi oczekiwanych zysków, być może warto przyjrzeć się ponoszonym kosztom. Duży wpływ na wysokość rachunków może mieć zużycie wody, która staje się coraz trudniej dostępnym surowcem. Poznaj sposoby oszczędzania wody, które pomogą Ci obniżyć opłaty, a jednocześnie sprowadzić Twój lokal na nieco bardziej ekologiczne tory.
4 sposoby racjonalnego gospodarowania wodą w lokalu gastronomicznym
O konieczności rozsądnego gospodarowania wodą mówi się coraz częściej. Należy bowiem pamiętać, że woda pitna nie jest nieskończonym zasobem. Tymczasem rosnące zużycie w skali globalnej spowodowane m.in. przez zmiany klimatyczne sprawia, że jej zapasy kurczą się coraz szybciej. Sposoby oszczędzania wody warto jednak poznać nie tylko ze względu na ekologię. Rosnące zapotrzebowanie na ten zasób sprawia bowiem, że wzrastają ceny jego dostarczenia, a wraz tym rachunki Twojej restauracji, kawiarni czy innego lokalu. Często nawet obniżenie zużycia o 10% jest w stanie zapewnić wyraźne oszczędności. Tymczasem dzięki podjęciu odpowiednich kroków można dokonać znacznie większych redukcji – nawet do 50%. Jednocześnie działania wspomagające racjonalne gospodarowanie wodą nie muszą być wcale trudne czy uciążliwe. Sprawdź nasze porady!
1. Nowoczesne technologie a oszczędzanie wody – sposoby
Zmniejszenie ciśnienia w kranach poprzez zastosowanie odpowiednich baterii to bardzo prosty sposób na ograniczenie zużycia wody – i to w zasadzie bez wyrzeczeń. Nowoczesne perlatory zwane też regulatorami strumienia napowietrzają go, przez co nie odnosi się wrażenia zmniejszonego przepływu. Jednocześnie zaś woda zużywana jest w znacznie mniejszych ilościach. To prosty i niewymagający dużych inwestycji ruch.
W toaletach dla gości warto zastosować krany uruchamiane czujnikiem ruchu – tego typu rozwiązanie gwarantuje mniejsze zużycie wody. Z kolei w kuchni można zastosować przełączniki nożne, które są nie tylko oszczędne, ale również wygodne w użyciu.
Inne działania wspomagające racjonalne gospodarowanie wodą w lokalu gastronomicznym obejmują m.in. wymianę spłuczek na takie z czujnikiem lub przyciskiem mniejszej ilości wody. Bardzo ważne są też parametry używanych urządzeń – przede wszystkim zmywarek. Przykładowo nowoczesna zmywarka przemysłowa wyposażona w system płukania z napędem zużywa nawet o 17% wody w porównaniu ze zwykłym sprzętem.
2. Sposoby oszczędzania wody w przemyśle – poprawna eksploatacja i konserwacja
Bardzo ważny jest też sposób eksploatacji oraz konserwacji urządzeń. Jeśli interesują Cię sposoby oszczędzania wody, w pierwszej kolejności upewnij się, że jej nie marnujesz poprzez zły stan uszczelek, rurociągów i innych elementów instalacji. Każdy kapiący kran czy przeciekające urządzenie to straty, które mogą wydawać się niewielkie, ale skumulowane generują niepotrzebne koszty. Zwykle naprawa drobnych przecieków nie jest ani trudna, ani kosztowna, a zapewnia duże korzyści. Dlatego należy regularnie kontrolować stan urządzeń i instalacji oraz podejmować odpowiednie kroki, jeśli zostaną wykryte nieprawidłowości w ich działaniu.
Należy również pamiętać, że sposoby na oszczędzanie wody powinny uwzględniać racjonalne korzystanie z urządzeń. Warto zwrócić uwagę szczególnie na cykle zmywania, uruchamiając tylko zapełnioną zmywarkę. Pomoże to zaoszczędzić zarówno wodę, jak i energię elektryczną oraz zredukować zużycie detergentów.
Czytaj też: Jak obniżyć rachunki za prąd w restauracji?
3. Wykorzystanie wody szarej
Jeśli to możliwe, warto rozważyć wykorzystanie tzw. wody szarej, czyli jedynie nieznacznie zanieczyszczonej. Specjalna konstrukcja instalacji pozwala ją wykorzystać do spłukiwania toalet, ale nawet bez tego typu inwestycji można ją zastosować np. do podlewania roślin na sali lub w ogródku czy sprzątania. Sposoby oszczędzania wody mogą też uwzględniać pozyskanie jej z innych źródeł – w niektórych miejscach możliwe będzie np. gromadzenie deszczówki, która świetnie nadaje się dla roślin, a jednocześnie może być wykorzystana do innych prac gospodarczych. Dzięki temu pobór wody z wodociągów na pewno znacząco się zmniejszy!
4. Uzdatnianie jako sposób na oszczędzanie wody
Wymieniając sposoby na oszczędzanie wody, nie można nie wspomnieć o jej uzdatnianiu. Korzystne są szczególnie wszelkie instalacje oraz metody redukujące tzw. twardość wody. Twarda woda zawiera duże ilości jonów wapnia i magnezu, które tworzą osad na elementach instalacji i urządzeniach. Przy częstym korzystaniu np. ze zmywarki lub z ekspresu do kawy kamień narasta bardzo szybko, utrudniając użytkowanie i wpływając na jakość pracy urządzeń.. Konieczność ciągłego usuwania osadów doprowadza zaś do marnowania zasobów.
Ten problem można zredukować do minimum, decydując się na urządzenia, które posiadają wbudowane systemy uzdatniania wody. Dzięki temu uzyskuje się większą wydajność zmywania i pracy urządzeń wykorzystujących wodę. Ponadto można również poprawić smak i wygląd serwowanych dań i napojów, obniżyć koszty serwisowania i zredukować zużycie detergentów. Uzdatnianie zapewnia zatem wielowymiarowe oszczędności, nie tylko w zakresie zużycia wody.
Szukasz oszczędnej, ekologicznej, nowoczesnej zmywarki gastronomicznej z wbudowanym systemem uzdatniania wody? Mamy taką. Sprawdź!