Zmywarka to jedno z najważniejszych urządzeń w gastronomii. Trudno wyobrazić sobie płynną pracę profesjonalnej kuchni bez możliwości szybkiego mycia naczyń. Ponadto zmywarka gastronomiczna odpowiada za ich wyparzanie, dzięki czemu trafiają do kolejnych gości higienicznie czyste. Na rynku dostępne są różne rodzaje zmywarek gastronomicznych. Co warto o nich wiedzieć? Które urządzenie powinieneś wybrać? Sprawdź.
Idealna zmywarka gastronomiczna – znajdź swoją! Już od 300 zł/mies.
Zmywarki gastronomiczne – najważniejsze cechy
W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na cechy, które odróżniają zmywarki gastronomiczne od zmywarek domowych i które pozwalają zachować higienę naczyń zgodną z wymogami sanitarnymi i standardem HACCP. Jest ich kilka i są bardzo ważne. Wszystkie rodzaje zmywarek gastronomicznych:
- myją naczynia w wysokiej temperaturze (co najmniej 90°C), która nie tylko pozwala na skuteczne pozbycie się wszystkich widocznych zanieczyszczeń z brudnych naczyń, ale też je dezynfekuje i usuwa z ich powierzchni pozostałości detergentów;
- są bardzo szybkie – w odróżnieniu od zmywarek domowych myją naczynia w maksymalnie kilka minut;
- są oszczędne – dzięki zaawansowanym technologiom zużywają mniej wody niż zmywarki domowe.
Poszczególne rodzaje zmywarek używanych w gastronomii różnią się przede wszystkim przeznaczeniem i wydajnością. Te przeznaczone do najbardziej wymagających środowisk pracy mogą dostarczać nawet kilka tysięcy czystych naczyń na godzinę!
Dowiedz się też, jak odczytywać symbole na zmywarkach gastronomicznych
Rodzaje zmywarek – podział ze względu na budowę
Podziału na rodzaje zmywarek można dokonać ze względu na różne kryteria. Jednym z nich jest budowa. Zależy od niej przede wszystkim sposób działania i obsługi urządzenia. Budowa wpływa też na wydajność.
Zmywarki kapturowe
Zmywarki kapturowe należą do najpopularniejszych w gastronomii. Świetnie sprawdzają się szczególnie w średnich i dużych lokalach. Najczęściej są przystosowane do uniwersalnego wykorzystania, chociaż mogą być również wyspecjalizowane. Ich specyficzna budowa (z nakładanym od góry „kapturem”) umożliwia umieszczenie w komorze większych elementów wyposażenia, w tym na przykład garnków, pojemników GN, koszy piekarniczych czy tac gastronomicznych. Ten rodzaj zmywarek jest bardzo wydajny i tani w eksploatacji.
Czytaj również: Zmywarka kapturowa – bestsellery Winterhalter do średniej i dużej gastronomii
Zmywarki kompaktowe
Zmywarki kompaktowe wyróżniają się pomniejszonymi wymiarami. Najczęściej są przystosowane do montażu podblatowego. Sprawdzają się wszędzie tam, gdzie przestrzeń jest ograniczona. Najczęściej ten rodzaj zmywarek jest przeznaczony do mycia szkła – wśród modeli kompaktowych najszersza grupa to zmywarki barowe. Można jednak również znaleźć niewielkie urządzenia o uniwersalnym zastosowaniu – odpowiednie nawet do garnków! Dużym atutem modeli kompaktowych, poza niewielkimi wymiarami, są przystępne ceny.
Zmywarki tunelowe
Zmywarki tunelowe to największe z dostępnych na rynku urządzeń. Mają również zdecydowanie największą wydajność. Występują w bardzo wielu konfiguracjach. W tym rodzaju zmywarek gastronomicznych naczynia przesuwają się przez tunel, w którym są kolejno myte, dezynfekowane, nabłyszczane i suszone. Są to urządzenia przystosowane do ciągłej pracy i w zależności od parametrów pozwalają myć nawet kilka tysięcy naczyń w ciągu godziny. Zmywarki tunelowe stosują transport taśmowy (przeznaczony do jednolitych naczyń) lub koszowy (odpowiedni do mycia różnych typów elementów).
Rodzaje zmywarek – do naczyń, do garnków, do szkła
Jak już wspomniano, rodzaje zmywarek mogą być związane także z ich zastosowaniem. Czyli zmywarka profesjonalna pod kątem wielkości, budowy, funkcjonalności, chemii i akcesoriów jest ściśle dopasowana do rodzaju naczyń, które mają być w niej myte. Do najczęściej spotykanych specjalizacji należą:
- zmywarka do szkła, czyli szklanek, kieliszków, pokali – najczęściej używana w barach, pubach i tym podobnych lokalach, montowana pod barem, stosująca delikatne programy mycia;
- zmywarka do garnków – a także tac, pojemników GN i innych większych oraz silnie zabrudzonych elementów, wydajna i o dużej mocy;
- zmywarki do naczyń – tym mianem określa się najczęściej zmywarki uniwersalne, które nadają się do efektywnego mycia różnych elementów i mają przeznaczone do tego programy.
Jaka zmywarka sprawdzi się w Twoim lokalu? W niewielkich punktach gastronomicznych często wystarczająca jest jedna profesjonalna zmywarka uniwersalna, pozwalająca na efektywne mycie wszystkich typów naczyń. Jednak w restauracjach czy większych kawiarniach warto rozważyć instalację dwóch rodzajów zmywarek służących do różnych zadań.
Może Cię również zainteresować: Jak podłączyć zmywarkę przemysłową? Wskazówki + najczęstsze błędy
Zmywarka gastronomiczna a wybór właściwego rozmiaru
Różne rodzaje zmywarek występują też w wielu rozmiarach. Wybór właściwego jest natomiast bardzo ważną kwestią. Jak łatwo się domyślić, zbyt mało pojemna zmywarka będzie niewystarczająco wydajna. Taka sytuacja często prowadzi do powstawania przestojów i utrudniania pracy kuchni. Zmywarka „na wyrost” również nie jest jednak dobrym rozwiązaniem. Zbyt duża pojemność urządzenia będzie oznaczała konieczność jego uruchamiania przed całkowitym zapełnieniem. To natomiast prowadzi do nadmiernego zużycia wody, energii czy detergentów, a więc niepotrzebnego zwiększania kosztów i oddziaływania na środowisko.
Dlatego wybierając konkretny rodzaj zmywarki do lokalu, należy zwrócić uwagę nie tylko na jej budowę i przeznaczenie, ale również na pojemność oraz wydajność. To parametry, które muszą być dostosowane do indywidualnych potrzeb.
Chcesz zapoznać się z dostępnymi urządzeniami? Koniecznie sprawdź zmywarki gastronomiczne dostępne w naszej ofercie!