Każdego dnia w restauracji czy innym podobnym lokalu gastronomicznym „przerabia się” ogromne ilości sztućców. Zazwyczaj trzeba je na bieżąco czyścić, po to, by mogły szybko trafić do kolejnych gości. Bardzo ważne jest również wyparzanie, które likwiduje drobnoustroje chorobotwórcze. Dowiedz się, jak powinno się myć sztućce w zmywarce, aby cały proces był maksymalnie skuteczny i bezpieczny.
Sztućce w zmywarce gastronomicznej – 4 złote zasady pielęgnacji
Sztućce wymagają dokładnego mycia, ale także pielęgnacji. Nieodpowiednie podejście może doprowadzić do powstawania nieestetycznych nalotów i plam lub wręcz sprawić, że zaczną rdzewieć czy w inny sposób się niszczyć. Należy zwrócić szczególną uwagę na mycie sztućców w zmywarce – to rozwiązanie bardzo wygodne i pod wieloma względami korzystne, ale nieodpowiednio przeprowadzone może zaszkodzić dość delikatnym elementom. Sprawdź, jak robić to dobrze!
1. Jakie sztućce do zmywarki?
Sztućce różnią się nie tylko designem, ale również sposobem wykonania. Zaopatrując w nie lokal gastronomiczny, należy zwrócić szczególną uwagę na to, z czego i jak zostały wyprodukowane. Nie każde sztućce w zmywarce będą się bowiem zachowywać tak samo.
Jakie sztućce nie nadają się do zmywarki?
Co prawda mało który lokal gastronomiczny zdecydowałby się na zakup kosztownych widelców czy noży ze srebra, ale warto wspomnieć, że nie jest to dobry pomysł do większości miejsc. Tego typu sztućce są bardzo eleganckie, ale na pewno nie nadają się do mycia w zmywarce. Trzeba się z nimi obchodzić bardzo delikatnie, myjąc ręcznie z użyciem delikatnych detergentów. Wymagają również dokładnego wytarcia do sucha i regularnego polerowania.
Do zmywarki, szczególnie tej z funkcją wyparzania, nie można wkładać również sztućców z trzonkami wykonanymi z tworzyw, drewna czy porcelany. Są one zdecydowanie za delikatne i źle znoszą moczenie w gorącej wodzie. Dlatego takie modele na pewno nie będą dobrym wyborem dla lokalu gastronomicznego.
Sztućce, które można myć w zmywarce
Co więc wybrać? Najlepsze sztućce do zmywarki to takie, które wykonano ze stali nierdzewnej. Jest to trwały i bardzo funkcjonalny materiał. Stal jest łatwa w czyszczeniu, ponieważ jest gładka. Dzięki temu w pory materiału nie wnikają żadne zanieczyszczenia czy drobnoustroje. Jest również odporna na rdzewienie, dzięki czemu wykonane z niej elementy mogą bez problemu być myte w zmywarkach. Estetyczne i trwałe sztućce ze stali nierdzewnej będą więc bardzo praktyczne i łatwe w utrzymaniu.
2. Jak układać sztućce w zmywarce?
Trzeba wziąć również pod uwagę to, jak układać sztućce w zmywarce, by efekty zmywania były zadowalające. Każdy element musi mieć wystarczającą ilość miejsca, by mógł zostać wyczyszczony z każdej strony, a następnie równomiernie wysuszony. O jakich zasadach nie wolno zapominać?
Sztućce powinno się myć wyłącznie włożone do specjalnego koszyka. Umożliwia on ich ustawienie w pozycji pionowej (uchwytami do dołu). Co ważne, aby sztućce w zmywarce dobrze się umyły, powinno się je wkładać do pojemnika naprzemiennie, mieszając łyżki, noże czy widelce. Grupowanie elementów według kategorii może ułatwić ich późniejsze wyciągnięcie i posortowanie, ale nie jest najlepszym pomysłem. Takie same sztućce mogą się bowiem nakładać na siebie podczas mycia, uniemożliwiając wodzie i detergentom dokładne działanie w każdym zakamarku.
3. Sztućce w zmywarce – właściwy program
Wkładając sztućce do zmywarki, warto zadbać o odpowiedni dobór programu myjącego. Dlatego w wielu restauracjach tak dobrze sprawdzają się uniwersalne zmywarki z szerokim wyborem różnych programów. Zazwyczaj podczas mycia sztućców nie jest potrzebna wysoka temperatura – wystarczy zastosować dodatkowe wyparzanie w celu ich zdezynfekowania. Ważne jest za to dokładne płukanie, które wymyje resztki zabrudzeń i detergentów. Kluczowe podczas mycia sztućców w zmywarce jest też dokładne suszenie. Nie powinny na nich zostawać nawet najdrobniejsze cząsteczki wody.
4. Płyn do naczyń w zmywarce i pozostałe detergenty
Zmywarki gastronomiczne wymagają stosowania specjalnych rodzajów detergentów. Są one zwykle silniejsze niż te domowe, a jednocześnie dość delikatne. Dzięki temu naczynia i sztućce nawet po wielokrotnym myciu nie tracą swoich właściwości i estetycznego wyglądu. Warto wybierać środki najwyższej jakości, najlepiej te rekomendowane przez producenta zmywarki. Dzięki temu uzyskasz gwarancję dobrej współpracy urządzenia z detergentami.
Podczas mycia sztućców warto wykorzystać płyn do naczyń w zmywarce z nabłyszczaczem. To substancja, która nada stali nierdzewnej gładkość i połysk, zapobiegając jednocześnie powstawaniu zacieków i nieestetycznych plam i zwiększając efektywność suszenia. Dobrze dobrane parametry zmywania w połączeniu z odpowiednimi środkami sprawią, że sztućce wyjęte ze zmywarki będą od razu gotowe do użytku, bez konieczności ręcznego wycierania i polerowania.
Chcesz dowiedzieć się więcej o wyborze optymalnej zmywarki? Sprawdź ten artykuł: Zmywarka do restauracji – 5 kryteriów optymalnego wyboru.