Jaka-zmywarka-do-kawiarni-a-jaka-do-restauracji

Jaka zmywarka do kawiarni, a jaka do restauracji?

9 sierpnia 2019, 8:52

Czym zmywać naczynia w dużej restauracji? A w jaki sposób tę oczywistą w każdej gastronomii czynność wykonywać w niewielkiej, przytulnej kawiarence? Szeroki wachlarz propozycji zmywarek różnych typów i rozmiarów od Winterhalter pozwoli na podjęcie optymalnej decyzji niezależnie od skali prowadzonej działalności gospodarczej.

Skala i rodzaj prowadzonej działalności gastronomicznej wymaga wyboru urządzeń o dopasowanej wydajności i rozmiarach. Dotyczy to także zmywarek do naczyń. Winterhalter pozostawia tu odpowiednio dużo możliwości wyboru.

Duży lokal – dużo naczyń

Restauracja to pojęcie szerokie, obejmujące lokale obsługujące zwykle od kilkunastu do kilkuset klientów w ciągu godziny. W restauracji użytkuje się często naczynia różnorodnych typów. Oczywiście muszą one trafić na stół klienta idealnie czyste. Wielkość lokalu gastronomicznego  przesądzać będzie o ilości naczyń do zmywania a tym samym o wyborze odpowiedniej zmywarki. Rozwiązaniem dedykowanym do bardzo dużych lokali, ze znaczną liczbą klientów w ciągu godziny, są zmywarki z transportem taśmowym i koszowym. Oba te rodzaje urządzeń Winterhalter cechuje wymagana w dużej restauracji wydajność i niezawodność. Wielozbiornikowe zmywarki z transportem taśmowym MTF poradzą sobie nawet z ilością 6 300 talerzy w ciągu godziny. Tego rodzaju zmywarki preferowane są do zmywania naczyń jednolitego typu.

Do szerokiej gamy zmywanych naczyń sugeruje się z kolei wybór wielozbiornikowej zmywarki z transportem koszowym. Winterhalter proponuje tu dwa warianty: urządzenie o wydajności 250 lub 130 koszy na godzinę. Które rozwiązanie lepiej wpisze się w potrzeby danej restauracji? Specjaliści Winterhalter chętnie doradzą – opierając się na dekadach doświadczeń firmy. Co ważne, każdą dużą zmywarkę można indywidualnie skonfigurować, dopasować do potrzeb i dostępnej przestrzeni. Elastyczność rozwiązań jest wielką troską Winterhalter – bo celem jest idealne wpisanie się w oczekiwania klienta.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze zmywarki do gastronomii?

Już na etapie planowania kuchni niezbędne jest ujęcie w planie odpowiedniej ilości miejsca potrzebnego na efektywną zmywalnię, odpowiadającą potrzebom naszej restauracji. W kolejnym kroku konieczne jest rozpoznanie tego, co będziemy myli oraz w jakich ilościach. Jest to o tyle ważne, że profesjonalny sprzęt do zmywania powinien być w pełni dostosowany do potrzeb. Jeżeli będzie to bar lub pub to wiadomo, że zmywanie w głównej mierze będzie koncentrowało się wokół różnego rodzaju szkła, czyli będziemy potrzebowali efektywnej zmywarki do szkła. W przypadku punktów bistro będziemy zmywali głównie zastawę stołową i sztućce, w związku z czym potrzeby będą oscylowały wokół zmywarki do sztućców lub zmywarki do naczyń bistro. W przypadku restauracji będzie to zarówno porcelana jaki i szkło, często bardzo delikatne, jak na przykład kieliszki do wina. Dla osób rozpoczynających swoją przygodę w gastronomii często trudne do zrozumienia jest, że potrzebujemy w wielu przypadkach kilku zmywarek, gdyż inaczej skonfigurowany będzie sprzęt do szkła, inaczej do porcelany, a jeszcze inaczej do mycia blach albo garnków.

Istotną sprawą, na którą warto zwrócić uwagę jest jakość sprzętu, która zapewni idealne rezultaty zmywania, ale również zagwarantuje długoletnią żywotność wspartą przez profesjonalny serwis producenta. W przypadku firmy Winterhalter każdy z naszych klientów może liczyć na pełne doradztwo od projektu zmywalni po codzienną eksploatację sprzętu. Czy w takim przypadku profesjonalizm jest drogą inwestycją? Niekoniecznie, gdyż profesjonalny sprzęt marki Winterhalter można po prostu wynająć długookresowo płacąc już od 330 zł miesięcznie.

Rozwiązania do kompaktowych lokali – zmywarki kompaktowe

Kawiarenki bywają małymi lokalami, stawiającymi na wyjątkowy klimat, a nie na dużą liczbę klientów jednocześnie. Gdy lokal to kilka czy kilkanaście elegancko urządzonych stolików, oryginalny wystrój i trochę miejsca dla obsługi, ilość wolnej przestrzeni każe poszukiwać rozwiązań kompaktowych. Oczywiście nadal podstawą jest doskonała higiena. Aby aromatu wykwintnej kawy nie zmącił widok niedomytej czy choćby zmatowionej filiżanki, w niewielkiej kawiarni też potrzeba skutecznej zmywarki.

Dla najbardziej kompaktowych lokali dobrym rozwiązaniem są nowoczesne zmywarki podblatowe Winterhalter z serii UC. Urządzenia te pozostaną niezauważalne dla klientów, jednocześnie zapewniając oszczędne zmywanie o doskonałych rezultatach. Umożliwiają dopasowanie wariantu urządzenia i programów zmywania do rodzaju naczyń i zabrudzeń. I dostępne są w rozmiarach od kompaktowego S po XL. Pomiędzy ogromną restauracją i małą kawiarenką jest oczywiście mnóstwo lokali o pośrednich rozmiarach i potrzebach. Winterhalter ma właściwe rozwiązania dla każdego z nich. Obok wymienionych typów to też np. zmywarki kapturowe czy zmywarki do garnków i urządzeń kuchennych. Zawsze też duży wybór pozostawia możliwość konfigurowania urządzeń Winterhalter.


Tagi:, , ,

Kategorie:,