Jak przygotować plan higieny dla przedszkola?

Plan higieny dla przedszkola – zamiatanie podłogi – wynajmijzmywarke.pl

Jednym z głównych problemów, z jakimi borykają się przedszkola, jest koncentracja drobnoustrojów i bakterii odpowiedzialnych za przenoszenie chorób. Istnieją pewne środki ostrożności, takie jak opracowanie planu higieny, które pozwalają zminimalizować ryzyko zakażeń, poprawić stan środowiska oraz zdrowia dzieci. Dowiedz się, jak go przygotować.

Co to jest plan higieny przedszkola?

Każdy, kto prowadzi żłobek lub przedszkole, wie, że czystość i higiena przestrzeni to wizytówka tych miejsc. Dla osób, które odwiedzają placówkę po raz pierwszy, ten aspekt staje się coraz ważniejszym kryterium przy wyborze miejsca dla swoich dzieci. W końcu czystość i bezpieczeństwo wpływają na sposób, w jaki przedszkolaki wchodzą w interakcje, bawią się, jedzą itd. Brudne i źle oczyszczone miejsca mogą mieć skażone powierzchnie i powodować epidemie chorób.

Dlatego należy podjąć pewne środki w celu zminimalizowania ryzyka przenoszenia chorób oraz poprawy stanu środowiska i zdrowia dzieci. Jednak żeby sprzątanie i utrzymywanie czystości przedszkola oraz osób w nim przebywających było naprawdę skuteczne, trzeba spełniać szereg procedur. Do ich opisania służy plan higieny, który ustala pewne standardy: co, w jaki sposób, czym i jak często sprzątać oraz kto jest za to odpowiedzialny. Opracowuje się go zgodnie z aktualnymi wytycznymi Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Zdrowia oraz instrukcjami przeciwepidemicznymi Głównego Inspektora Sanitarnego.

Z czego powinien składać się plan higieny dla przedszkola?

Tworzenie planów sprzątania, dezynfekcji i higieny wymaga nie tylko wiedzy, które obszary i powierzchnie należy czyścić. Konieczna jest też znajomość działania zastosowanych środków czyszczących. W podstawowym planie utrzymania higieny w przedszkolu powinny znajdować się wytyczne dotyczące:

  • organizacji zajęć i opieki w placówce;
  • higieny, czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń oraz powierzchni;
  • działania strefy gastronomii i wydawania posiłków;
  • postępowania w przypadku wystąpienia objawów infekcji lub podejrzenia choroby zakaźnej u personelu lub dziecka.

W praktyce plan higieny dla przedszkola jest kompendium wiedzy na temat zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.

Dzieci wkładają naczynia do zmywarki – wynajmijzmywarke.pl
Wytyczne planu higieny dla przedszkola nakazują m.in. przestrzeganie zasad bezpieczeństwa przygotowywania i wydawania posiłków. Rekomenduje się korzystanie z naczyń wielorazowych, które będą myte i wyparzane w profesjonalnych zmywarkach.

Higiena w przedszkolu – o czym pamiętać?

W czasie przygotowywania planu higieny dla placówek przedszkolnych należy pamiętać, by uwzględnić następujące kwestie.

  1. Czego dotyczą wytyczne? Na przykład mycia i dezynfekcji:
    • rąk,
    • dużych, małych i trudno dostępnych powierzchni,
    • zabawek,
    • miejsc do leżakowania i zabawy,
    • pomieszczeń typu sala gimnastyczna, szatnia i łazienka,
    • sanitariatów.
  2. Jak należy wykonać daną czynność? (instrukcja krok po kroku).
  3. Czego trzeba użyć do dezynfekcji, czyszczenia, mycia itp.? (nazwa, stężenie preparatu oraz procedury jego użycia).
  4. Kiedy należy przeprowadzić określoną czynność higieniczną? Na przykład:
    • przed rozpoczęciem i po zakończeniu pracy,
    • w razie potrzeby,
    • codziennie,
    • raz w tygodniu pod nieobecność dzieci,
    • przed podawaniem posiłków.
  5. Kto jest odpowiedzialny za wykonanie zadania? Na przykład:
    • personel sprzątający,
    • osoby przygotowujące jedzenie,
    • personel przedszkolny,
    • opiekunowie dzieci.

W ten sposób ustalane są zadania, które podnoszą poziom jakości i higieny korzystania z przestrzeni wspólnych. Poza tym postępowanie zgodnie z planem higieny gwarantuje bezpieczeństwo i komfort wszystkim dzieciom i pracownikom oraz poprawia wizerunek placówki.

Plan higieny dla przedszkola a zasady HACCP, GHP i GMP

Przestrzeganie planu higieny w strefach gastronomicznych przedszkola jest konieczne. Ma to związek nie tylko z przygotowywaniem posiłków, ale także ich wydawaniem i sprzątaniem po konsumpcji. Dlatego należy kontrolować i zadbać o prawidłowy przebieg całego tego procesu zgodnie z wymaganiami:

  • systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points – HACCP);
  • dobrych praktyk higienicznych (ang. Good Hygienic Practice – GHP);
  • dobrych praktyk produkcyjnych (ang. Good Manufacturing Practice – GMP).

Kontrolę nad tymi wytycznymi sprawuje i może przeprowadzić Państwowa Inspekcja Sanitarna. Dlatego do zmywania naczyń, garnków i sztućców wielokrotnego użytku należy wykorzystywać zmywarkę gastronomiczną. Według założeń Głównego Inspektoratu Sanitarnego przedmioty te trzeba myć zmywarce z dodatkiem detergentu w temperaturze minimum 60°C lub je wyparzać. Dla zachowania większej higieny rekomendowane jest każdorazowe wyparzanie oraz zmywanie w temperaturze 70-90°C.

Kupno takiego profesjonalnego sprzętu to spory wydatek. Dlatego ekonomicznym rozwiązaniem jest wynajem zmywarki dopasowanej do potrzeb danej placówki. Dzięki temu można spełnić wymagania planu higieny przedszkola i nie nadwyrężyć budżetu.

Dowiedz się, jak wybrać idealny model z artykułu: Zmywarka do przedszkola – co brać pod uwagę przy wyborze?

W codziennych czynnościach związanych z czyszczeniem i dezynfekcją obiektów przedszkolnych konieczne jest przestrzeganie wymogów sanitarnych. Higiena i bezpieczeństwo żywności wydawanej w przedszkolu muszą być częścią codziennej praktyki. Więcej o procedurach, zasadach i wskazówkach prowadzenia strefy gastronomicznej przeczytasz na naszym blogu.

Postaw na bezkompromisową czystość!
Bezpłatnie wyceń koszt najmu zmywarki przemysłowej dla Twojego lokalu

Zastanawiasz się, jaka zmywarka do naczyń gastronomiczna będzie dla Ciebie najlepsza? Chcesz dowiedzieć się więcej na temat finansowania wynajmu lub ogólnej higieny i środków myjących? A może potrzebujesz porady w rozplanowaniu kuchni i zorganizowaniu procesu zmywania? Jesteśmy gotowi, by odpowiedzieć na Twoje pytania! Zostaw dane, a nasi eksperci skontaktują się z Tobą, by jak najlepiej przedstawić Ci zmywarki przemysłowe do naczyń. Jesteśmy przekonani, że już po krótkiej rozmowie dokonasz właściwego dla siebie wyboru.

Posiadamy także odpowiednią chemię do zmywarek! Każda zmywarka Winterhalter do perfekcyjnych efektów zmywania potrzebuje właściwie dobranej chemii. Do naszych zmywarek zalecamy stosowanie dedykowanych środków myjących i nabłyszczających Winterhalter. Gwarantują one doskonałe rezultaty zmywania, pielęgnując przy tym urządzenie. Co więcej, są one niezwykle ekonomiczne w użyciu – dzięki nim każda zmywarka gastronomiczna uniwersalna oraz dedykowana pracuje ze zwiększoną wydajnością, dbając o Twoje oszczędności.

Napisz do nas!
Z przyjemnością porozmawiamy o Twoim zmywaniu! Doradzimy wybór odpowiedniego sprzętu oraz przygotujemy wycenę
* Pola wymagane