Jak otworzyć restaurację? 7 kroków

Prowadzenie restauracji wielu osobom kojarzy się z bardzo przyjemną i dość łatwą działalnością. Prawda jest jednak zgoła odmienna. Biznes gastronomiczny to ciężki „kawałek chleba”, a wytężona praca zaczyna się na długo przed przyjęciem pierwszych gości. Dlatego też wymaga pasji i determinacji. Jesteś przekonany, że to coś dla Ciebie? Dowiedz się, jak otworzyć restaurację krok po kroku.

 

Podpowiadamy, jak założyć restaurację krok po kroku

Jeśli marzysz o własnej restauracji, musisz się pogodzić z tym, że droga do sukcesu na pewno nie będzie szybka. Samo rozpoczęcie działalności może zająć bardzo dużo czasu, począwszy od poszukiwania lokalu poprzez jego adaptację i wystrój, a skończywszy na wszelkich pozwoleniach i poszukiwaniu personelu. Na końcu czeka jednak nagroda w postaci wymarzonego biznesu! O ile zachowasz entuzjazm i skrupulatnie przejdziesz przez wszystkie etapy związane z jego otwarciem i rozkręceniem, będziesz mógł sobie pogratulować. Sprawdź, jak otworzyć restaurację – przedstawiamy najważniejsze kroki do sukcesu.

 

1. Biznesplan

W pierwszej kolejności, zamiast zastanawiać się, jak założyć restaurację, ułóż dokładną wizję swojej działalności. Pomoże Ci w tym biznesplan, który może się również przydać przy rozmowach z bankiem, inwestorami czy władzami. 

Zacznij od określenia profilu i rodzaju działalności – w gastronomii dobry pomysł to często połowa sukcesu. Weź pod uwagę uwarunkowania rynku – dokładnie przeanalizuj konkurencję i profil potencjalnego klienta. Przeanalizuj silne i słabe strony pomysłu, a także szanse i zagrożenia, jakie się z nim wiążą (analiza SWOT). Opracuj strategię działania, plan marketingowy i plan finansowy. Postaraj się wszystko zrobić jak najdokładniej – na pewno podziękujesz sobie za to na kolejnych etapach zakładania biznesu.

 

Więcej na ten temat znajdziesz w naszym artykule: Jak napisać biznesplan restauracji?

 

2. Zadbaj o finansowanie

W zależności od tego, jaki biznes gastronomiczny chcesz otworzyć, mogą Cię czekać różne koszty początkowe. Mała budka czy foodtruck wymagają najmniejszych nakładów finansowych, choć trzeba pamiętać, że i tu mogą wypłynąć pewne niespodziewane wydatki. Natomiast jeśli zastanawiasz się, jak otworzyć restaurację, koszty będą grały bardzo ważną rolę. Pełnoprawny lokal z kuchnią i salą dla gości, a często również barem wymaga zazwyczaj dość głębokiej kieszeni. Samo wyposażenie lokalu nierzadko generuje koszty sięgające setek tysięcy złotych. Dlatego, jeśli nie masz wielu oszczędności, zwykle warto zacząć od czegoś mniejszego. Biznesplan powinien zawierać zestawienie wydatków oraz prognozowane przychody, co ułatwi Ci zaplanowanie wszystkich działań. Dodatkowe pieniądze można zdobyć na różne sposoby, np.:

  • poprzez dotację z funduszy UE,
  • poprzez dotację z Urzędu Pracy (np. na utworzenie stanowiska pracy),
  • uzyskując kredyt bankowy na otwarcie firmy,
  • pozyskując inwestora lub partnera biznesowego.

Pamiętaj, że w staraniach o finansowanie na pewno pomoże Ci dobrze sporządzony biznesplan!

 

3. Rejestracja firmy

ak założyć restaurację krok po kroku? Jedną z pierwszych czynności powinno być zarejestrowanie firmy. Obecnie jest to dość łatwa i szybka procedura. Warto jednak doedukować się przed jej przeprowadzeniem lub poprosić o radę księgowego albo doradcę biznesowego. Dzięki temu wybierzesz dla siebie:

  • optymalną formę prowadzenia działalności,
  • najkorzystniejszy wariant opodatkowania,
  • odpowiedni PKD – określający rodzaj prowadzonej działalności.

Wszystkie te decyzje mogą być niezwykle ważne dla przyszłości Twojego biznesu gastronomicznego! Pamiętaj również o kwestiach podatkowych i wszelkich formalnościach w US oraz ZUS.

 

4. Kwestie lokalowe

Kolejny ważny krok to wszystkie kwestie związane z lokalem. Jak otworzyć własną restaurację? Musisz wynająć, kupić lub zbudować odpowiedni lokal, co oczywiście musi być uwzględnione w planie finansowym Twojej firmy. Jeśli to Twój pierwszy biznes gastronomiczny, najkorzystniejszy zwykle będzie wynajem – chyba że dysponujesz własną nieruchomością, którą można zaadaptować na restaurację. Pamiętaj, by brać pod uwagę lokalizację. W centrum miasta zwykle można liczyć na najwięcej klientów, ale czynsze są wysokie. Często dobrym pomysłem jest restauracja na obrzeżach, ale w pobliżu osiedli mieszkaniowych. Wówczas jednak musisz odpowiednio dostosować swoje menu. Warto przy tym pamiętać, że jeśli lokal będzie się znajdować zbyt blisko szkoły, nie otrzyma koncesji na sprzedaż alkoholu. Należy również brać pod uwagę koszty i nakład pracy związane z przystosowaniem lokalu do prowadzenia działalności gastronomicznej. Przepisy w tym zakresie są bowiem dość restrykcyjne.

Biznes gastronomiczny – wnętrze lokalu - wynajmijzmywarke.pl
Jeśli chcesz prowadzić biznes gastronomiczny, potrzebujesz lokalu. Ważny jest nie tylko jego wystrój, ale przede wszystkim dostosowanie do wymogów sanitarnych. Dobrze przemyśl również lokalizację!

 

5. Pozwolenia i formalności

Prowadzenie restauracji wymaga spełnienia wymogów sanitarnych. Zanim rozpoczniesz działalność, musisz przejść kontrolę sanepidu. Lokal musi również spełniać wytyczne Inspektora Nadzoru Budowlanego oraz wymogi związane z BHP i ppoż. Na sprzedaż alkoholu potrzebna jest koncesja. Jeśli zaś zamierzasz odtwarzać w lokalu muzykę, musisz zgłosić się do ZAiKS-u.

 

6. Personel i dostawcy

Jak otworzyć własną restaurację bez współpracy z ludźmi? Jest to niemożliwe. Jeśli nawet sam jesteś szefem kuchni, będziesz potrzebować osób do pomocy, obsługi czy sprzątania, a także dostawców. Warto poświęcić trochę czasu na znalezienie właściwego personelu, ponieważ jest to wizytówka lokalu. Niejednokrotnie zdarza się, że to właśnie zespół decyduje o sukcesie restauracji lub jego braku. Warto zawczasu znaleźć też niezawodnych partnerów zapewniających zatowarowanie. Jakość półproduktów ma ogromne znaczenie!

 

7. Marketing

O marketing tak naprawdę warto zadbać już wcześniej – może nie wtedy, gdy dopiero myślisz, jak założyć własną restaurację, ale jeśli masz już lokal, możesz rozpocząć promocję. Umieść szyld nad wejściem – to zainteresuje przechodniów i sprawi, że wieści o nowym lokalu zaczną się rozchodzić. Doskonałym pomysłem jest też podjęcie działalności w mediach społecznościowych, a następnie stworzenie własnej strony internetowej. Nie zapomnij o załączeniu menu, gdy już będzie znane i zamieszczeniu apetycznych zdjęć potraw. Jak rozkręcić biznes gastronomiczny od samego początku? Zacznij wcześnie i buduj napięcie. Warto podtrzymywać zainteresowanie przyszłych gości, a gdy nadejdzie czas otwarcia, urządzić huczne wydarzenie z atrakcjami. To pomoże Ci dobrze wystartować i od razu poczuć radość z nowego biznesu!

 

Otwierasz własną restaurację? To może Cię zainteresować: Zmywarka gastronomiczna – wynajem. Czy to się opłaca?

Postaw na bezkompromisową czystość!

Bezpłatnie wyceń koszt najmu zmywarki przemysłowej dla Twojego lokalu

Zastanawiasz się, jaka zmywarka do naczyń gastronomiczna będzie dla Ciebie najlepsza? Chcesz dowiedzieć się więcej na temat finansowania wynajmu lub ogólnej higieny i środków myjących? A może potrzebujesz porady w rozplanowaniu kuchni i zorganizowaniu procesu zmywania? Jesteśmy gotowi, by odpowiedzieć na Twoje pytania! Zostaw dane, a nasi eksperci skontaktują się z Tobą, by jak najlepiej przedstawić Ci zmywarki przemysłowe do naczyń. Jesteśmy przekonani, że już po krótkiej rozmowie dokonasz właściwego dla siebie wyboru.

Posiadamy także odpowiednią chemię do zmywarek! Każda zmywarka Winterhalter do perfekcyjnych efektów zmywania potrzebuje właściwie dobranej chemii. Do naszych zmywarek zalecamy stosowanie dedykowanych środków myjących i nabłyszczających Winterhalter. Gwarantują one doskonałe rezultaty zmywania, pielęgnując przy tym urządzenie. Co więcej, są one niezwykle ekonomiczne w użyciu – dzięki nim każda zmywarka gastronomiczna uniwersalna oraz dedykowana pracuje ze zwiększoną wydajnością, dbając o Twoje oszczędności.

Napisz do nas!

Z przyjemnością porozmawiamy o Twoim zmywaniu! Doradzimy wybór odpowiedniego sprzętu oraz przygotujemy wycenę