Jak otworzyć pizzerię? 5 porad dla początkujących w branży

Pizzeria to jeden z najpopularniejszych typów lokali gastronomicznych w naszym kraju. Mimo naprawdę sporej konkurencji na tym rynku zwykle jest to dobry biznes. Pizza bowiem doskonale się sprzedaje. Nie oznacza to jednak, że każdy odniesie sukces. Własna pizzeria to zawsze ryzyko, szczególnie bez doświadczenia w gastronomii. Dowiedz się, jak je zminimalizować i o czym warto pamiętać, otwierając swój pierwszy lokal.

 

Własna pizzeria – 5 wskazówek na start

Rozpoczęcie działalności gastronomicznej zawsze jest wyzwaniem – jeśli nawet stawiasz na tak „pewny” biznes, jakim jest pizzeria. Dlatego warto się do tego dobrze przygotować! Sprawdź, o czym warto pamiętać na początku, by zapewnić sobie sukces.

 

1. Stwórz własną tożsamość

Pizza to bardzo wdzięczny kulinarny temat, który można interpretować na kilka sposobów. Decydując się na otwarcie serwującego ją lokalu, możesz postawić zarówno na klasyczną neapolitańską recepturę, jak i placki w stylu rzymskim, sycylijskim czy nowojorskim. Być może ciekawym pomysłem będzie też umieszczenie na pizzy nietypowych, rzadko spotykanych dodatków lub postawienie na jej zdrową wersję. Coraz większą popularnością cieszą się również pizzerie robiące ukłon w kierunku osób przestrzegających różnych popularnych diet – np. wegańskiej, bezglutenowej czy ketogenicznej. To może być Twój sposób na znalezienie niszy na bardzo nasyconym rynku. Smaczną pizzę można dostać w wielu miejscach, dlatego warto próbować się wyróżnić.

Twoja własna pizzeria może być ponadto zarówno przytulnym, romantycznym lokalem w stylu włoskiej trattorii, jak i nowoczesną restauracją sprzyjającą spotkaniom młodych ludzi. Możesz też postawić wyłącznie na dowozy i odbiory na wynos – to coraz popularniejsza forma. Ważne, byś dobrze czuł to co robisz – autentyczność zapewne sprzedaje się znacznie lepiej niż usilne podążanie za modą lub tym, czego (Twoim zdaniem) poszukują klienci.

 

2. Dopilnuj formalności

Zastanawiając się, jak otworzyć pizzerię, łatwo dać się pochłonąć takim kwestiom jak komponowanie menu czy wystrój lokalu. Żaden lokal nie będzie mógł jednak działać, jeśli nie dopilnujesz formalności. W pierwszej kolejności musisz zarejestrować działalność gospodarczą (jeśli jeszcze jej nie prowadzisz) z odpowiednim PKD, wybrać formę opodatkowania i prowadzenia księgowości. Należy również pamiętać o takich kwestiach jak:

  • specyficznych, dość złożonych wymogów sanitarnych;
  • koncesja na alkohol – jeśli planujesz tradycyjny lokal ze stolikami, dobrze będzie zaoferować swoim gościom możliwość wypicia piwa, wina czy drinka do pizzy;
  • umowie ZAiKS – publiczne odtwarzanie muzyki w celach komercyjnych wymaga podpisania umowy licencyjnej ze Związkiem Autorów i Kompozytorów Scenicznych oraz uiszczenia opłaty.

Jeśli marzy Ci się własna pizzeria, koszty i wysiłek związany z dotrzymaniem wymogów prawnych i formalnych musisz uwzględnić w swoim biznesplanie. W przeciwnym razie grożą Ci spore kłopoty!

 

3. Zadbaj o odpowiedni sprzęt do pizzerii

Sprzedawanie pizzy wydaje się dość prostym i niewymagającym biznesem. Jednak nadal potrzebujesz odpowiedniego wyposażenia. Co prawda pizzeria nie potrzebuje w pełni wyposażonej kuchni, ale i tak lista sprzętów, w które trzeba i/lub warto się zaopatrzyć, jest imponująca. To nie tylko piec, ale również mikser do wyrabiania ciasta, stół chłodniczy do przygotowywania placków, szafy chłodnicze oraz zamrażarki do przechowywania, zmywarki, a także szatkownice, miksery, blachy, pojemniki GN i wiele innych drobniejszych rzeczy. Warto zainwestować w jakość – odpowiednio dobrany sprzęt do pizzerii zapewni znacznie szybszą, wygodniejszą i bardziej precyzyjną pracę, a zatem na pewno przełoży się na zadowolenie gości.

 

4. Wybierz piec do pizzerii

Piec to najważniejszy element wyposażenia każdej pizzerii, dlatego warto się nad nim pochylić w osobnym punkcie. Dostępnych jest wiele rodzajów urządzeń tego typu, a każde ma nieco inne zalety. A zatem jaki piec do pizzerii wybrać? To zależy! Puryści wybiorą model opalany drewnem, najlepiej produkowany we Włoszech. Zapewnia on idealną temperaturę do wypieku pizzy neapolitańskiej i pozwala jej uzyskać unikalny aromat. Takie urządzenia są jednak drogie i trudne w obsłudze, a ponadto ze względów pożarowych nie wszędzie można je zamontować. Piec do pizzy gastronomiczny działający na gaz lub prąd może pozwolić uzyskać równie dobre rezultaty. Ważne, aby wybrać sprzęt wysokiej jakości i dostosować jego wielkość do potrzeb lokalu.

Piec do pizzy gastronomiczny - wynajmijzmywarke.pl
Piec to najważniejszy element wyposażenia każdej pizzerii. Warto poświęcić sporo czasu na wybór właściwego wariantu. jaki piec do pizzerii będzie najlepszy? To decyzja indywidualna!

 

5. Nie zapominaj o marketingu

Marketing jest bardzo ważny w każdym biznesie gastronomicznym. Jeśli Twoja pizzeria jest jedną z wielu w danym mieście, również z pewnością będzie potrzebować reklamy. Wywieś szyld z nazwą lokalu nad wejściem jeszcze przed otwarciem, by pobudzić zainteresowanie potencjalnych gości. Do wielu osób można również dotrzeć przez media społecznościowe – często wystarczy trochę zaangażowania w posty i kilka groszy wydanych na ich promocję, by zyskać sporą publikę. Pamiętaj, by podkreślić, co różni Cię od innych miejsc serwujących pizzę. Dzięki temu Twoje szanse na sukces na pewno się zwiększą.

 

Bez względu na to, jak będzie wyglądała Twoja pizzeria albo jaki rodzaj pizzy będziesz oferował, na pewno musisz ją serwować swoim gościom na ultraczystch talerzach. Pomoże Ci w tym zmywarka gastronomiczna. Teraz nie musisz jej kupować lub leasingować. Sprawdź naszą korzystna ofertę wynajmu zmywarki.

Postaw na bezkompromisową czystość!

Bezpłatnie wyceń koszt najmu zmywarki przemysłowej dla Twojego lokalu

Zastanawiasz się, jaka zmywarka do naczyń gastronomiczna będzie dla Ciebie najlepsza? Chcesz dowiedzieć się więcej na temat finansowania wynajmu lub ogólnej higieny i środków myjących? A może potrzebujesz porady w rozplanowaniu kuchni i zorganizowaniu procesu zmywania? Jesteśmy gotowi, by odpowiedzieć na Twoje pytania! Zostaw dane, a nasi eksperci skontaktują się z Tobą, by jak najlepiej przedstawić Ci zmywarki przemysłowe do naczyń. Jesteśmy przekonani, że już po krótkiej rozmowie dokonasz właściwego dla siebie wyboru.

Posiadamy także odpowiednią chemię do zmywarek! Każda zmywarka Winterhalter do perfekcyjnych efektów zmywania potrzebuje właściwie dobranej chemii. Do naszych zmywarek zalecamy stosowanie dedykowanych środków myjących i nabłyszczających Winterhalter. Gwarantują one doskonałe rezultaty zmywania, pielęgnując przy tym urządzenie. Co więcej, są one niezwykle ekonomiczne w użyciu – dzięki nim każda zmywarka gastronomiczna uniwersalna oraz dedykowana pracuje ze zwiększoną wydajnością, dbając o Twoje oszczędności.

Napisz do nas!

Z przyjemnością porozmawiamy o Twoim zmywaniu! Doradzimy wybór odpowiedniego sprzętu oraz przygotujemy wycenę