Garnki gastronomiczne – jakie wybrać i jak o nie dbać?

Garnki gastronomiczne i gotujący w nich kucharze w restauracji – wynajmijzmywarke.pl

Garnki to nieodzowny element zarówno kuchni domowej, jak i tej profesjonalnej. W zależności od wykorzystania stawiane są jednak wobec nich nieco inne wymagania. Garnki gastronomiczne muszą być między innymi bardzo wytrzymałe, trwałe i niezawodne. Dzięki odpowiedniemu wykonaniu mogą też wspierać kucharza w idealnym przyrządzaniu potraw. Dowiedz się, jak wybrać garnki do gastronomii i jak o nie dbać.

Jak wybrać garnki gastronomiczne?

Wybór garnków do gastronomii jest bardzo ważny. Dokonując go, należy brać pod uwagę kilka kluczowych czynników. Pierwszą rzeczą, która odróżnia garnki do gastronomii od garnków domowych, jest rozmiar. Nie wszystkie używane w profesjonalnej kuchni naczynia są duże, ale często przydają się w niej garnki o pojemności nawet kilkudziesięciu litrów, które pozwalają przygotować potrawy dla wielu osób.

Z jakiego materiału powinny być wykonane garnki do gastronomii?

Jeśli chodzi o materiał, najczęściej polecane są naczynia gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej. Jest to materiał trwały, który nie zmienia właściwości pod wpływem wysokiej temperatury i jest bezpieczny dla zdrowia. Dzięki gładkiej powierzchni na naczyniu nie osadzają się zanieczyszczenia. Stal nierdzewna jest łatwa w myciu oraz dezynfekcji, dlatego tak dobrze sprawdza się w profesjonalnym wykorzystaniu. Dno garnków gastronomicznych ze stali nierdzewnej często jest warstwowe. Dzięki temu ciepło jest rozprowadzane równomiernie, a gotowanie staje się łatwiejsze.

Zestaw garnków gastronomicznych – wynajmijzmywarke.pl
Garnki gastronomiczne najczęściej produkuje się ze stali nierdzewnej, ponieważ jest trwała, higieniczna i praktyczna. Rzadziej stosuje się inne materiały lub powleka garnki teflonem, emalią czy tytanem.

Rodzaj powłoki w garnkach gastronomicznych

Garnki gastronomiczne ze stali nierdzewnej czasami mają też dodatkowe powłoki, które decydują częściowo o ich właściwościach. Możesz zdecydować się na przykład na modele z powłoką:

  • emaliowaną – odporną na korozję i wysokie temperatury, posiadającą właściwości antyalergiczne i antybakteryjne, uważaną za korzystną dla zdrowia;
  • ceramiczną – zapobiegającą przywieraniu, bezpieczną dla zdrowia, długo utrzymującą ciepło, odporną na rdzę, ale dość podatną na zarysowania;
  • tytanową – bardzo trwałą, szybko nagrzewającą się, umożliwiającą przygotowanie potraw niemal bez tłuszczu;
  • teflonową – trwałą, nieprzywierającą, łatwą w czyszczeniu, ale podatną na zarysowania;
  • marmurową – bardzo trwałą, odporną na wysokie temperatury, nieprzywierającą, bezpieczną dla zdrowia, ale dość ciężką; trzeba też w tym przypadku liczyć się z możliwością zarysowania i zrezygnować z silnych detergentów;
  • granitową – umożliwiającą gotowanie i smażenie bez tłuszczu, nieprzywierającą, trwałą i dość odporną na uszkodzenia mechaniczne.

Co wybrać? Jeśli potrzebujesz naczyń, w których można zarówno podsmażać produkty, jak i gotować, świetne będą te z jedną z nieprzywierających powłok. Garnki do gastronomii w wielu przypadkach nie potrzebują jednak dodatkowej warstwy – te wykonane tylko ze stali nierdzewnej sprawdzają się bez zarzutu.

Garnki dla gastronomii dopasowane do rodzaju kuchni

Nie można też zapominać o dopasowaniu garnków dla gastronomii do rodzaju kuchni. W większości profesjonalnych kuchni gotuje się na gazie, który pozwala na użytkowanie każdego typu garnków. Warto wybrać wówczas takie naczynia, które umożliwiają równomierne rozprowadzanie ciepła i nie nagrzewają się zbyt szybko – pomoże to zapobiegać przypaleniom. Przy wybieraniu naczyń do gotowania na kuchence indukcyjnej trzeba natomiast koniecznie sprawdzić, czy dane garnki współpracują z tą technologią.

Jak dbać o garnki do gastronomii?

Garnki do gastronomii powinno się wybierać również z uwzględnieniem trudności utrzymania ich w doskonałym stanie. Powinny dobrze znosić przede wszystkim intensywne mycie, ponieważ w profesjonalnej kuchni wszystkie naczynia trafiają do zmywarki gastronomicznej. Programy mycia w takich urządzeniach są dość intensywne.

Dobrze wybrane garnki do gastronomii powinny służyć przez lata pomimo intensywnego użytkowania. Trzeba jednak wiedzieć, jak o nie dbać i czego unikać. Jak myć garnki ze stali nierdzewnej? Na szczęście jest to bardzo proste. Są one odporne na uszkodzenia mechaniczne, dlatego można je bez obaw czyścić w profesjonalnej zmywarce, która je również wyparzy i osuszy. Warto zastosować system zmiękczania wody, aby na lśniącej powierzchni garnków nierdzewnych nie pozostawały osady mineralne.

Czytaj też: Zmywarka do garnków i tac – jaki model i jak dobrać chemię?

Niektóre garnki do gastronomii muszą być traktowane z delikatnością. Dotyczy to np. modeli z powłoką marmurową czy teflonową, które źle znoszą szorowanie i stosowanie metalowych przyborów. Należy w tym przypadku używać tylko drewnianych, plastikowych, silikonowych lub innych nieostrych łyżek, łopatek i tym podobnych przyrządów. Nie można przy tym zapominać, że naruszona powłoka teflonowa nie nadaje się do użytku ze względu na ryzyko wydzielania szkodliwych związków chemicznych!

Chcesz dowiedzieć się więcej o rozwiązaniach do gastronomii, a w szczególności o skutecznym, wygodnym i bezpiecznym myciu naczyń? Sprawdź nasz blog, w którym znajdziesz wiele przydatnych porad.

Postaw na bezkompromisową czystość!

Bezpłatnie wyceń koszt najmu zmywarki przemysłowej dla Twojego lokalu

Zastanawiasz się, jaka zmywarka do naczyń gastronomiczna będzie dla Ciebie najlepsza? Chcesz dowiedzieć się więcej na temat finansowania wynajmu lub ogólnej higieny i środków myjących? A może potrzebujesz porady w rozplanowaniu kuchni i zorganizowaniu procesu zmywania? Jesteśmy gotowi, by odpowiedzieć na Twoje pytania! Zostaw dane, a nasi eksperci skontaktują się z Tobą, by jak najlepiej przedstawić Ci zmywarki przemysłowe do naczyń. Jesteśmy przekonani, że już po krótkiej rozmowie dokonasz właściwego dla siebie wyboru.

Posiadamy także odpowiednią chemię do zmywarek! Każda zmywarka Winterhalter do perfekcyjnych efektów zmywania potrzebuje właściwie dobranej chemii. Do naszych zmywarek zalecamy stosowanie dedykowanych środków myjących i nabłyszczających Winterhalter. Gwarantują one doskonałe rezultaty zmywania, pielęgnując przy tym urządzenie. Co więcej, są one niezwykle ekonomiczne w użyciu – dzięki nim każda zmywarka gastronomiczna uniwersalna oraz dedykowana pracuje ze zwiększoną wydajnością, dbając o Twoje oszczędności.

Napisz do nas!

Z przyjemnością porozmawiamy o Twoim zmywaniu! Doradzimy wybór odpowiedniego sprzętu oraz przygotujemy wycenę