Zmywarka to podstawowe urządzenie w każdym lokalu gastronomicznym. Obecnie jest to również jedno z najważniejszych urządzeń domowych. Modele profesjonalne i domowe znacznie się różnią, podobnie jak używane w nich środki myjące. Czym wyróżnia się profesjonalna chemia do zmywarki i dlaczego w domu stosuje się inne preparaty? Sprawdź!
Zmywarka domowa i gastronomiczna – podstawowe różnice
Większość zmywarek domowych wygląda podobnie. Zmywarki gastronomiczne również mogą być do nich zbliżone pod względem budowy, ale czasami prezentują się zupełnie inaczej (dobrym przykładem są tu urządzenia znajdujące się w naszej ofercie np. zmywarki tunelowe lub zmywarki kapturowe). To jednak tylko różnice, które można zauważyć na pierwszy rzut oka. Istnieją jednak istotne różnice w działaniu tych urządzeń, wynikające z odmiennych potrzeb użytkowników.
Zmywarki domowej zazwyczaj używa się nie więcej niż raz dziennie. Odpowiedni program zmywania włącza się dopiero wtedy, gdy zostanie zapełniona. Trwa on w najkrótszym wariancie kilkadziesiąt minut, ale zwykle do usunięcia wszystkich zabrudzeń potrzebne jest zastosowanie zmywania trwającego 1,5 godziny i dłużej. W przypadku użytkowania domowego nie jest to problem – zmywarka zmywa, a domownicy mogą się zająć swoimi sprawami. W gastronomii nie ma jednak na to czasu.
Profesjonalne zmywarki do mycia naczyń pracują przede wszystkim znacznie szybciej. Czyste naczynia są bowiem potrzebne niemal od razu. Dlatego programy zmywania trwają zwykle nie więcej niż kilka minut. W tym czasie zmywarka dokładnie myje, usuwa resztki jedzenia, dezynfekuje poprzez wyparzanie i delikatnie podsusza – rezultat to naczynia czyste, błyszczące i bez smug. Uzyskanie takiego efektu wymaga odpowiedniej techniki (przede wszystkim wykorzystanie wysokiej temperatury wody i wysokiego ciśnienia), ale również właściwych detergentów, we właściwym stężeniu i proporcjach. To dlatego profesjonalna chemia do zmywarki jest inna od tej stosowanej w domu.
Profesjonalna chemia do zmywarki – rodzaje
W domach najczęściej używa się tabletek lub kapsułek „wszystko w jednym” z odpowiednio odmierzonymi proporcjami różnych środków chemicznych dla uzyskania optymalnych efektów zmywania. Jaka zatem chemia do zmywarki jest niezbędna w gastronomii?
- Płyn myjący (detergent) to podstawowy rodzaj chemii do zmywarki. Jest to środek usuwający resztki jedzenia, tłuszcz i plamy z naczyń oraz sztućców. Zwykle stanowi mocny koncentrat środków powierzchniowo czynnych, które oddzielają brud od czyszczonych powierzchni i pozwalają na jego spłukanie wraz z wodą pod ciśnieniem.
- Nabłyszczacz (środek nabłyszczający) to kolejny bardzo ważny rodzaj chemii do gastronomii. Jest to preparat zmniejszający napięcie powierzchniowe wody. Jego działanie zapobiega powstawaniu kropelek wody i sprawia, że spływa ona z powierzchni. Dzięki temu naczynia wyjmowane ze zmywarki są błyszczące, pozbawione zacieków i plam. To szczególnie ważne w przypadku szkła i sztućców, które powinny się prezentować nieskazitelnie.
- Sól do zmywarki to trzeci podstawowy produkt używany w profesjonalnych zmywarkach. Pomaga przede wszystkim w niwelowaniu twardości wody. Sól jest niezwykle ważna szczególnie wtedy, gdy w lokalu dostępna jest twarda woda, a zmywarka nie jest wyposażona dodatkowe filtry do jej zmiękczania. Sól do tego typu urządzeń pomaga w usunięciu osadów, które mogą zniszczyć zmywarkę.
Ponadto co jakiś czas powinno się stosować odkamieniacz pozwalający usunąć osady mogące prowadzić do zniszczenia komponentów zmywarki i skrócenia ich trwałości. Często używa się także środków dezynfekujących – to specjalna chemia dla gastronomii odpowiadająca za zachowanie najwyższych standardów higieny i bezpieczeństwa żywności.
Zobacz również: Zmywarka do gastronomii – jak dobrze zorganizować w niej miejsce + akcesoria must-have
Czym profesjonalne środki czystości do zmywarek gastronomicznych różnią się od domowych?
Środki czystości dla gastronomii w przeciwieństwie do tych przeznaczonych do użytku domowego są używane z dużą intensywnością, zwykle wielokrotnie w ciągu doby. Warto również zaznaczyć, że każde naczynie restauracyjne, kawiarniane czy barowe również jest używane i myte wiele razy w ciągu jednego dnia. Chemia do zmywarki musi być więc bardzo skuteczna, ale również delikatna. Wysokie temperatury w połączeniu z niskiej jakości, zbyt silnymi lub źle dobranymi detergentami, potrafią bardzo szybko zniszczyć zastawę, w szczególności zaś szkło czy porcelanę. Odpowiednia chemia do zmywarek gastronomicznych to więc nie tylko kwestia czystości i sterylności naczyń, ale także zachowania ich walorów użytkowych.
W tym kontekście istotne staje się też samo dozowanie. W profesjonalnych kuchniach nie ma czasu na odmierzanie odpowiedniej ilości środków myjących przy każdym uruchomieniu zmywarki ani nawet na wyciąganie tabletki z opakowania – stosuje się dozowniki, które samodzielnie dobierają odpowiednią ilość produktu. Dlatego też w przypadku chemii gastronomicznej znajdują się produkty dostępne w dużych opakowaniach niezbędne do uzupełniania dozowników.
Profesjonalna chemia do zmywarek gastronomicznych – klucz do higieny i trwałości naczyń w gastronomii
Chemia do zmywarek gastronomicznych różni się od domowej ze względu na intensywność użytkowania i specyfikę zmywarek. Ważne jest stosowanie odpowiednich środków myjących, aby zapewnić odpowiednią czystość. Wysokie temperatury oraz intensywne użytkowanie wymagają stosowania produktów, które nie tylko skutecznie usuwają tłuszcz i resztki jedzenia, ale również chronią delikatne powierzchnie naczyń.
Skuteczne i bezpieczne preparaty przeznaczone dla profesjonalnych kuchni to podstawa, która pomoże w zadbaniu o higienę i trwałość naczyń. Dzięki profesjonalnym preparatom zmywarki gastronomiczne mogą pracować wydajnie i bezpiecznie, spełniając najwyższe standardy higieny w lokalach gastronomicznych. Zachęcamy do zapoznania się z naszymi produktami zmywarek gastronomicznych i dbania o wysoką jakość mycia naczyń w gastronomii.
Chcesz dowiedzieć się więcej o prawidłowej eksploatacji zmywarek i odpowiednim doborze tych urządzeń do potrzeb? Zajrzyj na nasz blog!