Zmywarka to podstawowe wyposażenie lokalu gastronomicznego. Obecnie jest to również jeden z najważniejszych sprzętów domowych. Modele o przeznaczeniu profesjonalnym i domowym znacząco się jednak od siebie różnią. Używa się do nich także zupełnie innych detergentów. Czym wyróżnia się profesjonalna chemia do zmywarki i dlaczego w domu stosuje się inne preparaty? Sprawdź!
Zmywarka domowa i gastronomiczna – podstawowe różnice
Większość zmywarek domowych wygląda podobnie. Zmywarki gastronomiczne również mogą być do nich zbliżone pod względem budowy, ale czasami prezentują się zupełnie inaczej (dobrym przykładem są tu np. zmywarki tunelowe lub kapturowe). To jednak tylko różnice, które można zauważyć na pierwszy rzut oka. Esencja to jednak działanie tych dwóch typów urządzeń determinowane określonymi potrzebami ich użytkowników.
Zmywarki domowej zazwyczaj używa się nie więcej niż raz dziennie. Odpowiedni program zmywania włącza się dopiero wtedy, gdy zostanie zapełniona. Trwa on w najkrótszym wariancie kilkadziesiąt minut, ale zwykle do usunięcia wszystkich zabrudzeń potrzebne jest zastosowanie zmywania trwającego 1,5 godziny i dłużej. W przypadku użytkowania domowego nie jest to problem – zmywarka zmywa, a domownicy mogą się zająć swoimi sprawami. W gastronomii nie ma jednak na to czasu.
Profesjonalne zmywarki pracują przede wszystkim znacznie szybciej. Czyste naczynia są bowiem potrzebne niemal od razu. Dlatego programy zmywania trwają zwykle nie więcej niż kilka minut. W tym czasie zmywarka dokładnie myje, usuwa resztki jedzenia, dezynfekuje poprzez wyparzanie i delikatnie podsusza – rezultat to naczynia czyste, błyszczące i bez smug. Uzyskanie takiego efektu wymaga odpowiedniej techniki (przede wszystkim wykorzystanie wysokiej temperatury wody i wysokiego ciśnienia), ale również właściwych detergentów, we właściwym stężeniu i proporcjach. To dlatego profesjonalna chemia do zmywarki jest inna od tej stosowanej w domu.

Profesjonalna chemia do zmywarki – rodzaje
Większość osób korzystających ze zmywarki w domu stosuje najwygodniejsze w użyciu tabletki lub kapsułki z odpowiednio odmierzonymi proporcjami różnych środków chemicznych dla uzyskania optymalnych efektów zmywania. Użytkownicy profesjonalni nie korzystają jednak ani z tabletek, ani z kapsułek. Jaka chemia do zmywarki jest niezbędna w gastronomii?
- Płyn myjący (detergent) to podstawowy rodzaj chemii do zmywarki. Jest to środek usuwający resztki jedzenia, tłuszcz i plamy z naczyń oraz sztućców. Zwykle stanowi mocny koncentrat środków powierzchniowo czynnych, które oddzielają brud od czyszczonych powierzchni i pozwalają na jego spłukanie wraz z wodą pod ciśnieniem.
- Nabłyszczacz (środek nabłyszczający) to kolejny bardzo ważny rodzaj chemii do gastronomii. Jest to preparat zmniejszający napięcie powierzchniowe wody. Jego działanie zapobiega powstawaniu kropelek wody i sprawia, że spływa ona z powierzchni. Dzięki temu naczynia wyjmowane ze zmywarki są błyszczące, pozbawione zacieków i plam. To szczególnie istotne w przypadku szkła i sztućców, które powinny się prezentować nieskazitelnie.
- Sól do zmywarki to trzeci podstawowy produkt używany w profesjonalnych zmywarkach. Pomaga przede wszystkim w niwelowaniu twardości wody. Sól jest niezwykle ważna szczególnie wtedy, gdy w lokalu dostępna jest twarda woda, a zmywarka nie jest wyposażona dodatkowe filtry do jej zmiękczania.
Ponadto co jakiś czas powinno się stosować odkamieniacz pozwalający usunąć osady mogące prowadzić do zniszczenia komponentów zmywarki i skrócenia ich trwałości. Często używa się także środków dezynfekujących – to specjalna chemia dla gastronomii odpowiadająca za zachowanie najwyższych standardów higieny i bezpieczeństwa żywności.
Zobacz również: Zmywarka do gastronomii – jak dobrze zorganizować w niej miejsce + akcesoria must-have
Czym profesjonalne środki czystości dla gastronomii różnią się od domowych?
Środki czystości dla gastronomii w przeciwieństwie do tych przeznaczonych do użytku domowego są używane z dużą intensywnością, zwykle wielokrotnie w ciągu doby. Warto również zaznaczyć, że każde naczynie restauracyjne, kawiarniane czy barowe również jest używane i myte wiele razy w ciągu jednego dnia. Chemia do zmywarki musi być więc bardzo skuteczna, ale również delikatna. Wysokie temperatury w połączeniu z niskiej jakości, zbyt silnymi lub źle dobranymi detergentami, potrafią bardzo szybko zniszczyć zastawę, w szczególności zaś szkło czy porcelanę. Odpowiednia chemia do gastronomii to więc nie tylko kwestia czystości i sterylności naczyń, ale także zachowania ich walorów użytkowych.
W tym kontekście istotne staje się też samo dozowanie – w profesjonalnej kuchni nie ma czasu na odmierzanie odpowiedniej ilości środka myjącego przy każdym uruchomieniu zmywarki ani nawet na wyciąganie tabletki z opakowania. Dlatego też chemia gastronomiczna jest dostępna w dużych opakowaniach i uzupełnia się z niej dozowniki wewnątrz zmywarki, które same dobierają odpowiednią ilość produktu.
Chcesz dowiedzieć się więcej o prawidłowej eksploatacji zmywarek i odpowiednim doborze tych urządzeń do potrzeb? Zajrzyj na nasz blog!